Sportske manifestacije u današnje vreme svakako predstavljaju najmasovnije i najveće manifestacije uopšte. Manifestacije sportskog tipa se definišu kao događaji koje karakterišu kreativni i kompleksni sadržaji sportskog, rekreativnog i zabavnog karaktera, a koji se odvijaju po određenom, unapred pripremljenom programu.

Ovakvi događaji ostvaruju značajne turističke efekte i imaju društveno-ekonomski značaj za mesto ili region održavanja, te je zato za jedan veliki grad važno da u svom kalendaru dešavanja ima brojne sportske manifestacije koje će podići turističku ponudu grada na viši nivo. 

Osim samih takmičenja i nadmetanja na terenu, važan segment sportskih manifestacija svakako su i propratni događaji u vidu konferecnija i prijema, za šta je važno da se pobrine profesionalna agencija za organizaciju događaja, kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu. 

U nastavku vam predstavljamo neke najzanimljivije sportske manifestacije u Beogradu koje svake godine privlače veliku pažnju javnosti. 

#1 Beogradski maraton – jedna od vodećih znamenitih manifestacija u gradu

Kada se govori o sportskim manifestacijama u Beogradu, događaj koji privlači najviše pažnje svakako je čuveni Beogradski maraton. U pitanju je najveća i najmasovnija sportska manifestacija u Srbiji, koja je prvi put održana 8. maja 1988. godine.

Beogradski maraton je 2003. godine doživeo veliku čast kada je od strane Skupštine grada Beograda proglašen događajem od posebnog značaja za grad Beograd. Ova manifestacija je prilagođena svim uzrastima, te obuhvata nekoliko različitih trka, kao što su dečji maraton, namenjen najmlađima ili trka zadovoljstva koja svake godine broji najviše učesnika. 

Za ozbiljne takmičare tu je polumaraton, koji se održava u skladu sa najvišim svetskim standardima, i svakako najvažniji događaj a to je pravi maraton, koji je namenjen samo onim najspremnijim trkačima. 

#2 Trofej Beograda – nadmetanje u velikom broju sportova

Trofej Beograda je sportska manifestacija koja promoviše grad Beograd i sport u kome se organizuje. Važno je napomenuti da je samo takmičenje univerzalnog karaktera i da se brojna sportska nadmetanja, koja se održavaju na teritoriji Beograda i koja su pod pokroviteljstvom grada, nazivaju upravo Trofej Beograda. 

Takmičenja se organizuju u fudbalu, odbojci, košarci, atletici, kik boksu, šahu, američkom fudbalu, karateu, plivanju i brojnim drugim sportovima i spotskim disciplinama, a osnovni cilj ove manifestacije jeste promocija sporta u kome se organizuje. 

Poseban akcenat stavlja se na promociji ovih sportova kod mladih koji su svakako budućnost sportske scene u Srbiji, a koji upravo na ovakvim manifestacijama mogu da pronađu sport za sebe, koji će zavoleti i na kraju biti uspešni u njemu.

#3 Beogradski pobednik – prestižno svetsko takmičenje u Boksu

Međunarodni bokserski spektakl pod nazivom “Memorijal Branko Pešić – Beogradski pobednik”, održava se već više od 50 godina u srpskoj prestonici, i drugi je najstariji turnir za boksere u Evropi. 

Jedan je od najznačajnijih međunarodnih turnira na starom kontinentu, a u konkurenciji se svake godine nađe više od 150 boksera iz više od 20 zemlje sveta, od Australije, Moldavije, Gane, Kazahstana do Severne Makedonije, Hrvatske, BiH, Tunisa, Grčke, Belgije, Izraela, Rusije, Turske, Ukrajine…

Maratonci učestvuju u trci

#4 Ulična trka oslobođenja grada Beograda

Najstarija atletska manifestacija Ulična trka oslobođenja grada Beograda, održana je 2019. godine po 68. put, a sve pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda. 

Manifestacija se održava na potezu od Terazija do Andrićevog venca u večernjim časovima, a takmičenje se održava u svim starosnim kategorijama, pa čak i za starije seniore, a ovakve manifestacije svakako pomažu da se ostane fit i u poznim godinama

#5  Beogradska biciklijada – velika sportsko-rekreativna manifestacija

Svakog maja u organizaciji Asocijacije “Sport za sve” održava se jedan od najpoznatijih sportskih događaja u Beogradu koji doprinosi popularizaciji biciklizma i rekreativnog sporta uopšte, a to je Beogradska biciklijada. Cilj održavanja ove manifestacije jeste isticanje važnosti redovne fizičke rekreacije i promocija zdravog i aktivnog života, koji ne samo da podstiče dobro zdravlje i raspoloženje već i smanjuje kalorije

Osim toga, ističe se i ekološka dimenzija rekreativnog biciklizma, promoviše se odlazak biciklom na posao, a značajan segment je i turistička promocija Beograda.  

Osim sportskog, ovakve manifestacije vremenom dobijaju i elemente kulturnog, rekreativnog i zabavnog sadržaja što doprinosi još većoj popularnosti i posećenosti. Zato je važno imati ih u gradu, a Beograd sa svojim sportskim manifestacijama svakako može da stane rame uz rame sa brojnim evropskim gradovima.