Telu je potrebna dodatna pažnja i nega kako bi ostalo fit i zdravo i u starosti. Bez obzira na to koliko godina imate – za ovo nikada nije kasno, ali počnite sa zdravim navikama odmah. Brže ćete videti rezultate i veće su šanse da ćete biti fit dok starite, a takvi i ostati i u poznim godinama. 

Od problema sa srcem do demencije – stanja koja vas mogu pogoditi u starosti su brojna. Vežbom i zdravim navikama možete ih odložiti i ukloniti šanse da baš vi budete pogođeni njima. Ipak, ukoliko se to desi – potražite pomoć u kući starim osobama, što će vam umnogome olakšati svakodnevne aktivnosti. 

Čak i kada imate određene zdravstvene probleme, uz konsultacije sa lekarom možete voditi računa o sebi i svom telu na najbolji način, koliko je to moguće. Savete o tome kako biti fit u starosti primenom redovne fizičke aktivnosti i dobrom ishranom, pročitajte u narednim pasusima.

Kako vežbati u starosti?

Vežbanje je najbolji prijatelj fit tela i lepog izgleda, ali i dobrog osećaja i psihičkog zadovoljstva. Suvišno je i govoriti koliko je vežbanje važno tokom celog života, pa tako i u starosti. Evo fizičkih aktivnosti koje treba da primenjujete kako biste bili super-fit u poznim godinama:

Hodajte svakodnevno – dobro je za zdravlje

Ukoliko budete hodali redovno ne samo da ćete jačati i osećati se bolje dok starite, već će ovo odlično uticati i na vaše celokupno zdravstveno stanje. Hodanje je idealan način da inkorporirate fizičke aktivnosti u svoju svakodnevicu, a da se istovremeno ne umarate i nemate zdravstvene rizike. 

Ono je manje intenzivno od trčanja, ali definitivno daje rezultate – kako fizičke, tako i psihičke, pa i zdravstvene. Preporučujemo da hodate pet puta nedeljno, minimum 30 minuta na dnevnom nivou. Neka to bude u prirodi, na čistom vazduhu. Parkovi su idealni. 

Hodanje je posebno dobro za zdravlje srca, ali ima i mnoge druge benefite. Nema sumnje da je ovo jedan od najboljih odgovora na pitanje: Kako biti fit u starosti?

stari covek hoda

Vežbe jačanja donose brojne prednosti u starosti

Sem hodanja koje širi kapacitet pluća i deluje kao svojevrsna kardio-vežba, preporučujemo da prionete i na vežbe jačanja, za što bolje rezultate. Naravno, u starosti niko ne očekuje od vas da svakodnevno posećujete teretanu, ali bi joga ili pilates definitivno bili primeren vid rekreacije.

Sem toga, i sami kod kuće možete raditi vežbe jačanja mišića. Za tegovima nema potrebe, oslonite se na sopstvenu težinu. Nekoliko serija od po par čučnjeva, trbušnjaka i dizanja ruku na dnevnom nivou sasvim su dobro rešenje za vežbe za starije osobe. 

Istežite se ujutru i posle treninga

Istezanje je sastavni deo svakog treninga i rekreacije. Ono pomaže mišićima da budu fleksibilni i da se razvijaju na poželjan način. Istezanje odlično preventivno deluje na potencijalne upale mišića i manje povrede, pa je deo rekreacije koji starija lica nikako ne bi smela da preskaču. 

Savetujemo da se istežete svakog jutra i nakon svakog treninga, odnosno rekreacije na koju prionete. Ukoliko upišete jogu ili pilates – na samom času ćete imati deo namenjen istezanju, pa ne morate sami misliti o ovome. Ipak, ako je vežba kod kuće vaš izbor – ne zaboravite da se istežete! Na zagrevanje prionite pre samog treninga ili hodanja, ono ima sličnu važnost i funkciju kao i istezanje.

Kako se hraniti u starosti?

Ishrana je izuzetno bitan element celokupne brige o sebi, a ima ogromnog uticaja na zdravlje, telo i duh, što je posebno važno kada ste u godinama. Znamo da ste ovo verovatno čuli već stotinu puta, ali ne možemo a da ne spomenemo koliko je za zdravlje važno unositi dovoljnu količinu vode u telo. Dakle, tajna mladosti broj jedan – voda, voda, voda.

Idemo dalje – neka vaša ishrana bude raznovrsna i bogata vitaminima, vlaknima i žitaricama. Nikako šećerima i ugljenim hidratima. Oplemenite obroke povrćem i voćem i izbegavajte mesto – osećaćete se neuporedivo bolje. 

Hrana bogata proteinima pomaže regeneraciji ćelija i održanju mišića zdravim, pa uvrstite i te namirnice u svoje obroke. Izbegavajte loše masti, ali jedite dobre – one iz orašastih plodova, ribe i organskih, odličnih ulja. 

Ostavite alkohol i cigarete

Kako poslednja istraživanja pokazuju, čak oko 29 miliona ljudi u Evropi pati od hroničnog obolenja jetre. Ovo je veliki problem, a njegov najčešći uzročnik upravo je alkohol. Pritom, ne morate da budete alkoholičar da bi ste oboleli – par pića dnevno sasvim je dovoljno. 

Kako biste bili zdravi i fit i u poznim godinama – definitivno treba da ostavite alkohol, a i cigarete. One čine da starite brže i izuzetno su štetne po zdravlje na mnogo načina. Ostavljanje cigareta imaće najpovoljniji uticaj na vaše telo i biće odlična promena, na kojoj će vam telo biti zahvalno. Vratiće vam mladalačim sjajem i u poznim danima!

Ukoliko primenite ove savete, sigurni smo da ćete biti fit i u poznim godinama. Ne samo to nego ćete se i osećati fantastično! Obradujte sebe privilegijom da izgledate i osećate se odlično i pod stare dane!