U ovom tekstu opisujemo couscous, odnosno kuskus za mršavljenje, njegove kalorije i efekat na zdravlje. Kada je u pitanju kus kus recepti su brojni – pa pokrivamo i nekoliko dobrih kombinacija sa piletinom, salatom i ostalim dodacima.
Budući da je veliki broj ljudi osetljiv na upalna svojstva pojedinih žitarica, sve je veća pomama za zdravijim alternativama, u koje spada i kus kus. Mmogi ljudi mešaju kus kus sa kinoom, zbog slilčnog izgleda na prvi pogled, međutim, dok kinoa ne sadrži gluten, kus kus sadrži i obično se ne prodaje u formi celog zrna.
Šta je kus kus zapravo?
Veliki broj ljudi misli da je kus kus (couscous) žitarica, ali to nije baš tačno. Tehnički, kus kus predstavlja pastu, pomešanu sa grizom i vodom. Griz ima izuzetno visok sadržaj glutena i brašna koje se inače koristi u pastama, pošto formira čvrste nudle, jer nije lepljivo.
Durum pšenica je prirodna vrsta pšenice od koje se griz i pravi, pre nego što se pretvori u kus kus. Ova vrsta pšenice je inače druga po uzgoju u svetu, posle obične pšenice, a inače je poznata kao pasta ili makaroni pšenica.
Pošto je sad proces pravljenja kus kusa mehanizovan vrlo lako ga je prodavati na veliko, a najviše se koristi kao sastojak u salatama, paprikašima, ili drugim jelima kao zamena za pirinač.
Kako se kus kus priprema?
Većini ljudi je lakše da kupi gotov kus kus u prodavnici, nego što je će da napravi svojeručno, ali u svakom slučaju, kus kus je relativno lako koristiti u receptima.
Priprema kus kusa je jednostavna. Možete ga kuvati, ali obično se preporučuje prelivanje ključalom vodom kako bi dodatno omekšao, pošto će u suprotnom postati kašast.
Pošto kus kus ima tendenciju da primi ukus namirnica sa kojim ga kuvate, većina ljudi bira da ga kuva u sklopu neke čorbe, ili tome slično. Ima sličan ukus kao pasta od griza, budući da se prave od iste baze, ali veće loptice kus kusa mogu da imaju malo “orašastiji” ukus, od onih manjih.
Kada pripremate jela od kus kusa, imajte u vidu da se jako brzo sprema. Osim ako niste spremni da ga kuvate na pari, što je proces koji može da potraje i do 90 minuta.
Najbolje je ga je, kao što smo već spomenuli, skuvati ili preliti ključalom vodom, kad je gotov za nekoliko minuta. Posle toga ga je lako premiti jer kus kus ide uz skoro svako jelo.
Kus kus cena
Kus kus kao gotov proizvod možete bez problema nabaviti u marketima ili prodavnicama zdrave hrane, pri čemu je dostupan u pakovanju od 200 i 500 grama, a cena mu se okvirno kreće od 150 do 300 RSD u zavisnosti od veličine pakovanja.
Nutritivna svojstva kus kusa
Sastav kus kusa je dosta sličan sastavu braon pirinča i kinoe, ali kus kus sam po sebi sadrži pristojnu količinu nutrijenata.
157 grama kus kusa sadrži:
- 176 kalorija
- 36.5 g ugljenih hidrata
- 5.9 g proteina
- 0.3 g masti
- 2.2 g vlakana
- 43.2 μg selena
- 1.5 mg niacina/ vitamin B3
- 0.1 mg tijamina/ vitamin B1
- 0.1 mg mangana
- 23.5 μg folata
- 0.6 mg pantotenične kiseline/ vitamin B5
- 0.1 mg vitamina B6
- 0.6 mg gvožđa
- 12.6 mg magnezijuma
- 34.5 mg fosfora
- 0.4 mg cinka
- 0.1 mg bakra
Zašto je kus kus dobar za zdravlje?
Što se tiče zdravstvenih benefita kus kusa, one se odnose pre svega na celo zrno, koje je posebno korisno za ishranu određenih pojedinaca. To pre svega znači da, ako želite da iskoristite najbolje osobine kus kusa, onda ga nemojte ljuštiti jer ćete ga tako lišiti najzdravijih svojstava.
1. Smanjuje rizik od nastanka hroničnih bolesti
Tokom godina, cela zrna su proučavana zbog pretpostavke da imaju uticaj na smanjivanje zamaha koji imaju neke hronične bolesti. Mnoge studije su takođe pokazale da intenzivna upotreba celog zrna u ishrani dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara, dijabetesa tipa 2 i nastanka određenih vrsta raka.
Kus kus sam po sebi ima visok sadržaj nekoliko važnih nutrijenata kao što su niacin, tiamin i folati, a bogat je i kalorijama, odnosno svime što je potrebno za zdravu i bogatu dijetu.
Inače, dijeta bez žitarica nije neophodna većini ljudi, čak i kad se pridržavaju samo onih bez glutena, što treba raditi samo ako osetite da se tako osećate zdravije i da vaše telo tako bolje funkcioniše, ali ako imate u ishrani celo zrno poput kus kusa, to će znatno da vam pomogne ako patite od neke hronične bolesti.
2. Sadrži antioksidante
Jedan od razloga zašto je celo zrno poput kus kusa dobro kao zaštita od bolesti, jeste zato što sadrže antioksidanse. Većina ljudi ne zna da celo zrno sadrži istu količinu antioksidanata kao većina vrsta voća i povrća.
Na primer, jedan unos kus kusa sadrži 62% vašeg neophodnog dnevnog unosa selena, koji je vitalan antioksidanats sa bezbroj koristi po zdravlje. Selen se pokazao kao neophodan sastojak u borbi protiv virusa, plodnosti žena i muškaraca, kao i smanjenju rizika od poajve raka, autoimunih bolesti i bolesti asociranih sa tiroidnom žlezdom.
3. Pomaže u varenju
Zbog visokog sadržaja vlakana, kus kus pomaže u pravilnom radu organa za varenje, pošto ta vlakna funkcionišu kao prebiotik, što pomaže u varenju i generalnom zdravlju creva. Ova vlakna su takođe povezana i sa jačanjem imuniteta, što i ima smisla jer se 80% imunog sistema nalazi u stomaku.
4. Pomaže pri mršavljenju
Uvođenje kus kusa u svakodnevnu ishranu pomaže u regulaciji telesne težine. Ono što je važno zapamtiti je da ga ne treba preterivati sa unosom kus kusa ako planirate da smršate, a niste osetljivi na gluten, pošto unos ovakvih namirnica u cilju gubljenja težine dosta varira u zavisnosti od pojedinca.
Recepti sa kus kusom
Postoji nekoliko jednostavnih recepata sa ovom namirnicom koje biste trebali da isprobate, a naročito popularne kombinacije su kus kus sa piletinom i povrćem, kao i salata od kus kusa.
Kus kus sa piletinom i povrćem
Ovo jelo se priprema prilično jednostavno. Prvo je potrebno da isečete belo pileće meso na sitne komade i prelijete soja sosom, i ostavite da se marinira dok pripremite povrće odvojeno. Povrće pripremate tako što prvo sitno isečete crni luk, onda operete i isečete papriku i šargarepu na kockice, i na kraju ljtu papričicu (ako ste ljubitelj ljutog) i beli luk isecite što sitnije možete.
Kada je ovaj deo gotov, zagrejte ulje u malo dubljem tiganju, i propržite prvo piletinu dok ne porumeni, pa je onda uzvadite i u isto ulje propržite crni luk. Kad je luk gotov, dodajte ostatak povrća i začine po želji, i to kratko pržite, pa onda dodajte 2 dl vode i dinstajte ga još 10 minuta. Dok to radite, stavite kus kus u odvojenu posudu i prelijte ga ključalom vodom, a preko stavite foliju da bi se para zadržala unutra, pa ga ostavite da odstoji nekih 10 minuta dok ne nabubri.
Na kraju pomešajte nabubreli kus kus i gotovo povrće, i začinite sa još soja sosa i soli, ili kako god već preferirate. Preko kus kusa sa povrćem složite komadiće piletine, i sve to zajedno poslužite sa nekom sezonskom salatom.
Kus kus salata
Kad pravite ovu salatu, za početak prelijte kus kus ključalom, slanom vodom, poklopite i nakon 5 minuta razboijte grudvice viljuškom. Uzmite seme bora, odnosno pinjole, i propržite ga u tiganju bez ulja, a istovremeno skuvajte i grašak. Isecite luk i paradajz na sitne komade, pa svo povrće razmutite u 100 ml vrele vode, dodajte ulje i sirće, pa začinite sa solju, biberom i šećerom.
Dodajte još i mentu i mocarelu iseckanu na kockice. Na kraju pomešajte kus kus sa pardajzom, lukom i graškom, pa na vrh stavite mocarelu i pinjole, i sve to začiniti sirćetom. Ova salata se može poslužiti kao prilog uz glavno jelo, ili kao samostalan obrok.
Kus kus za mršavljenje!
Bilo da ga koristite u sklopu svakodnevne ishrane radi opšteg poboljšanja zdravlja i varenja, ili ga kosristite kao meru za regulaciju telesne težine i mršavljenje, kuskus se savršeno uklapa u Smart Fit koncept.
Koji podrazumeva kombinaciju zdrave ishrane i treninga, u šta se možete uveriti i sami ako odaberete da ga učinite delom svoje ishrane!