Zdrav ručak na poslu je za mnoge ljude teško ostvariv. Međutim, postoji jednostavan način da odgovorite na večito pitanje – šta jesti za ručak na poslu? Saznajte kako da se zdravije hranite na poslu.

burger i krompir

Tempo koji nam nameću svakodnevne poslovne obaveze ostavlja vidljive tragove ne samo na našem izgledu, već i na zdravlju. I inače je teško odoleti sve raznovrsnijoj ponudi nezdrave brze hrane i bataliti kuvanje, a tokom radnog dana to deluje gotovo nemoguće.

Hrana za posao svodi se na sendviče, pljeskavice i drugu brzu hranu – a tešimo se skromnom količinom salate koju smo tražili kao prilog. Sve kvalitetnije od hrane sa fast food kioska više košta – a definitivno treba da bude na našem meniju.

Razne dijete i posebni režimi, npr. hrono ishrana ili mesečeva dijeta, mogu od vas zahtevati poseban način pripreme hrane i ne zasite vas dovoljno tokom radnog dana, kada vam je potrebno puno energije i ne možete sebi da priuštite da mislite šta ćete jesti dok radite.

Međutim, zdrav ručak na poslu ne mora da bude plod vaše mašte!

Uz Smart Fit koncept, vaš ručak za poneti biće ukusan, zdrav i zasitan bez ikakve muke i sata provedenih kraj šporeta, a nećete više morati ni da bacate novac na svakodnevne restoranske obroke. Pogledajte kako primeniti Smart Fit filozofiju u borbi za bolje zdravlje i protiv viška kilograma.

Zdrava hrana za posao – Šta poneti na posao za jelo?

Osnovu zdravog obroka čini raznovrsna kombinacija makronutrijenata u pravoj meri, a neophodnu energiju najbolje crpimo iz ugljenih hidrata. Ne sme se zanemariti ni voće – puno vitamina i minerala koji, između ostalog, podižu imunitet i pospešuju razgradnju masnoća.

Svakodnevno kombinovanje ovih namirnica nije teško ukoliko uz sebe imate Smart Fit posude.

Naime, svaka Smart Fit činija označena je posebnom bojom i predstavlja jednu grupu hranljivih namirnica potrebnih za zdravo funkcionisanje tela:

 

 • zelena za povrće – najzastupljenije namirnice u ishrani;
 • roze za proteine – kako je protein gradivni element koji održava i regeneriše mišiće, važno je da unosite dovoljno proteina kako ne bi došlo do razgradnje mišićnog tkiva; proteini se nalaze u mesu, jajima, mlečnim proizvodima, ribi, plodovima mora, pečurkama, sočivu, pasulju i soji;
 • žuta za ugljene hidrate – primarni izvor energije za naše telo; dobri ugljeni hidrati pospešuju mršavljenje, i nalaze se u tri grupe: kao šećeri, skrob i vlakna. Namirnice pune ugljenih hidrata su žitarice, hleb, pecivo i drugo testo, pasta, krompir i pirinač.
  Žuta posuda je i “time out” posuda: jednom nedeljno, ugljene hidrate možete zameniti svojim omiljenim dezertom, jer biti fit ne znači odreći se apsolutno svega što ponekad želimo da pojedemo!
 • plava za voće – puno vitamina i minerala koji ubrzavaju metabolizam i podižu imunitet.

 

Jedna od najvećih teškoća sa kojima se susrećete u potrazi za zdravom ishranom je koliko nečega treba da unosite? Brojanje kalorija i čitanje deklaracija oduzima vremena i veoma je zamarajuće.

Uz naše SmartFit činije možete da odredite tačno koju i koliko hrane možete da pojedete – sve što stane u činiju određene boje!

Ipak, iako znamo koje su namirnice zdrave a koje ne, i trudimo se da nezdrave izbacimo, rezultati mogu izostati. To se najčešće dešava iz sledećih razloga:

  • hranu koja je inače zdrava ne spremamo kako treba: pržimo na puno ulja, pohujemo, prekuvamo i ubijemo hranljive materije. Trudite se da izbegavate velike količine ulja, a naročito svinjske masti u obradi hrane, i imajte na umu da povrću treba mnogo manje vremena da se termički obradi nego mesu! Uložite u dobar teflonski tiganj koji se ne lepi.
  • jedemo između obroka: hranu podelite na tri obroka i dve užine, a između nemojte grickati;
  • skrivene kalorije: u brojnim ,,dijetalnim” keksićima kriju se nepotrebne masti i beskorisni sastojci, pa radije jedite voće ili hranu koju ste sami spremili i znate šta se u njoj nalazi; i alkohol je kalorijska bomba: kokteli su puni šećera, a sam alkohol usporava metabolizam. Kupovni dresing za salatu zamenite domaćim: malo ulja od koštice grožđa, balzamika ili limunovog soka i soli jednako su ukusni, a nemaju dodate aditive i kalorije.

 

 

Ideje za ručak na poslu

Ovde nađite brojne ideje i pogledajte koji su laki recepti za ručak na poslu. Naučite kako spremiti obroke uz pravu kombinaciju zdravih sastojaka.

Kako da ne kuvate svakog dana

Glavni razlog iz kog se ne hranimo zdravo jeste zabluda da nam treba mnogo vremena za dobar ručak. Evo nekoliko trikova da uštedite vreme i svakog dana imate spreman različit obrok:

 

 • pripremajte hranu jednom nedeljno – izdvojte dva do tri sata nedeljno da pripremite hranu unapred: skuvajte supu, ispecite meso, iseckajte salate i obarite povrće al dente; gotove namirnice razvrstajte po kutijama i svakog dana stavite različite sastojke u kutiju s hranom koju nosite na posao;
 • kupite gotovu hranu, ali ne bilo koju – ovde naravno ne mislimo na fast food; u supermarketima postoje odeljci gde možete kupiti kuvanu hranu na meru – odaberite grilovano povrće uz šniclu po ceni koja je često niža od restoranske i rešili ste problem cene i kvaliteta;
 • kuvajte na smenu – dogovorite se s kolegama da svakog dana neko drugi donosi ručak. Ovako ćete kuvati samo jednom u toku radne nedelje, a svakako je lepše jesti u društvu.

 

Kako nositi hranu na posao – mali trikovi koji olakšavaju život

Nakon što smo vam dali neke ideje za ručak na poslu, pogledajte nekoliko jednostavnih načina na koje ga možete spakovati, a da ne opterećujete svoje torbe previše:

 • Plastične kutije – ovo je najbolji način da spakujete celu porciju ručka u tašnu, pogodna za suvu hranu: meso, zelene lisnate salate, pirinač, kukuruz… Vodite računa da poklopci dobro naležu na kutiju kako se hrana ne bi prosula!
 • Tegle – iako su nešto teže od plastičnih kutija, tegle su super kada treba nositi kuvanu hranu, supe, čorbe i potaže; u male tegle možete sipati i sosove i dresing za salatu (vodite računa o tome da u njima nema skrivenih kalorija)
 • Folija – u folije možete uviti sendviče, kolače i drugu suvu hranu; ovo je najlaganije moguće pakovanje, ali ga za svaki slučaj stavite i u kesu, da vam se slučajno ne pocepa u torbi;
 • Kese – kese su dobar način da zaštitite druga pakovanja od curenja, ali u njih možete staviti i hranu kojoj pakovanje u principu i ne treba, npr voće.

Smart Fit koncept može vam pomoći da se hranite zdravo u svakoj prilici bez muke. Pomoću činijica koje dobijate možete da odredite porciju hrane i lako spakujte sve što vam je potrebno za zdrav obrok na poslu.

Dobra ishrana je veoma važna za zdravlje i čini 70% uspešnog oblikovanja figure. Uvedite je u svoj život pametno, bez napora!