Kada je u pitanju gubitak kilograma, mnogi ljudi tragaju za brzim i efikasnim metodama kako bi postigli željene rezultate što je moguće pre. 

Iako se dugoročne promene u ishrani i redovna fizička aktivnost smatraju najzdravijim pristupom mršavljenju, postoji nekoliko dijeta koje su poznate po svojoj efikasnosti i sposobnosti da obezbede brze rezultate. 

U nastavku teksta predstavićemo vam tri najbolje dijete za mršavljenje i pružiti vam detaljan uvid u jelovnike i očekivane rezultate.

Dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata (Low Carb dijeta)

Ograničavanje ugljenih hidrata ima za cilj da primora telo da koristi skladištene masti kao izvor energije, što dovodi do brzog gubitka kilograma. Ugljeni hidrati iz šećera, belog brašna i skroba se izbegavaju, a preporučuje se konzumacija orašastih plodova, nemasnog mesa i povrća bogatog vlaknima.

Čak i kada poručujete hranu, potrudite se da vaš odabir restorana i jela sa menija bude koliko je to moguće sa trenutnom dijetom. 

Ovakav pristup ishrani dovodi do smanjenja apetita, što dalje pomaže u kontrolisanju unosa hrane i lakem sprovođenju kalorijskog deficita.

Predstavljamo vam primer jelovnika za Low Carb dijetu, koji vam može poslužiti kao smernica:

Doručak:

 • Omlet od tri jaja sa spanaćem i narendanim sirom
 • Prilog: Avokado salata sa paradajzom i maslinovim uljem

Užina:

 • Šaka badema ili orašastih plodova

Ručak:

 • Pileća salata sa zelenom salatom, paradajzom, krastavcima, pečenim piletinom i prelivom od maslinovog ulja i limunovog soka

Užina:

 • Kriška sira sa niskim sadržajem masti i nekoliko crnih maslina

Večera:

 • Pečeni losos sa brokolijem i prilogom od blitve sa belim lukom

Užina:

 • Grčki jogurt sa bobičastim voćem

Važno je napomenuti da se jelovnik može prilagoditi individualnim preferencijama i nutritivnim potrebama. Uglavnom se fokusira na namirnice bogate proteinima (poput jaja, mesa, ribe) i zdrave masti (kao što su avokado, maslinovo ulje, orašasti plodovi) dok se izbegava ili smanjuje unos ugljenih hidrata (poput šećera, belog brašna, pirinča).

Takođe, unos povrća bogatog vlaknima je takođe važan deo Low Carb dijete. Možete koristiti različite vrste povrća kao priloge, salate ili dodatak jelima kako biste obezbedili dovoljan unos vlakana i hranljivih materija.

Kada je reč o rezultatima, u početnim nedeljama dijete gubitak kilograma može biti značajan, pre svega zbog gubitka vode iz organizma i smanjenja natečenosti.

Međutim, treba imati na umu da je ova dijeta obično namenjena za kratkoročnu primenu, jer dugoročna restrikcija ugljenih hidrata može dovesti do nedostatka hranljivih materija i negativnih efekata na zdravlje.

osoba meri struk

Vojnička dijeta

Vojnička dijeta je poznata trodnevna dijeta i često se promoviše kao način za gubljenje do 4,5 kg.

Iako se naziva vojničkom, važno je napomenuti da nije direktno povezana sa vojskom. 

Ograničenje kalorija i visok unos proteina su ključni elementi vojničke dijete. Jelovnik je veoma restriktivan i sastoji se od precizno određenih namirnica za svaki obrok tokom tri dana. Evo primera:

Dan 1:

 • Doručak: Pola grejpa, kriška tosta sa dve kašičice kikiriki putera, šolja kafe ili čaja bez šećera
 • Ručak: Kriška tosta, 85 grama tunjevine u sopstvenom soku, šolja kafe ili čaja bez šećera
 • Večera: 85 grama nemasnog mesa, šolja zelenog pasulja, mala jabuka, pola banane, šolja sladoleda od vanile

Dan 2:

 • Doručak: Kriška tosta, kuvano jaje, pola banane
 • Ručak: Kuvano jaje, šolja kuvane brokule, pola konzerve tunjevine u sopstvenom soku
 • Večera: Dve pileće kobasice, šolja kuvane kupus salate, šolja šargarepe, pola banana, pola šolje sladoleda od vanile

Dan 3:

 • Doručak: Kriška tosta, jedno kuvano jaje, manja jabuka
 • Ručak: Kriška tosta, 85 grama sira, šolja kuvanog brokolija
 • Večera: Šolja tune u sopstvenom soku, pola banane, šolja sladoleda od vanile

Važno je napomenuti da brzi gubitak kilograma tokom ovih tri dana uglavnom predstavlja gubitak vode, a ne masti.

Ako se odlučite za ovu dijetu, važno je da je koristite samo kao kratkotrajnu opciju za brzi gubitak kilograma. Kao pri držanju svake dijete, preporučuje se da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što je započnete kako biste bili sigurni da je pogodna za vaše zdravstveno stanje.

Jogurt dijeta

Jogurt dijeta se bazira na konzumiranju jogurta kao glavne namirnice u jelovniku. Jelovnik je vrlo fleksibilan i prilagodljiv. U nastavku vam predstavljamo jedan od primera:

 • Doručak: Čaša nemasnog jogurta sa dodatkom voća po izboru i kašikom meda.
 • Užina: Šaka orašastih plodova ili svežeg povrća sa humusom.
 • Ručak: Salata od svežeg povrća sa dodatkom nemasnog jogurta kao preliva, grilovano pileće belo meso i integralni hleb.
 • Užina: Nemasni jogurt sa dodatkom seckanog voća ili povrća.
 • Večera: Grilovana piletina ili riba, porcija kuvanog povrća i čaša nemasnog jogurta.

Jogurt dijeta se često praktikuje u periodu od 7 do 14 dana i može biti prilagođena individualnim potrebama. Osnovna ideja je konzumiranje nemasnog jogurta kao izvora proteina i kalcijuma, uz dodatak svežeg voća, povrća i drugih zdravih namirnica.

Prednosti jogurt dijete uključuju visok unos proteina koji može pomoći u održavanju osećaja sitosti, podršku zdravlju kostiju zbog prisustva kalcijuma, kao i unos probiotika koji su korisni za varenje i zdravlje creva. Takođe, jogurt dijeta može biti korisna za smanjenje unosa kalorija i kontrolu telesne težine.

Međutim, važno je napomenuti da jogurt dijeta ne pruža dovoljno raznovrsnosti u pogledu hranljivih materija. Zbog toga nije preporučljivo praktikovati je na duže staze.

U zaključku, iako navedene tri dijete mogu obezbediti brz gubitak kilograma, važno je imati na umu da dugoročni uspeh u održavanju zdrave težine zahteva promenu životnih navika i odabir zdravijih opcija, naročito kada poručujete hranu jer nemate vremena da spremite sebi nutritivno kvalitetan obrok. Bez obzira na ishranu koju pratite, važno je birati namirnice koje su bogate hranljivim materijama i ograničavati unos prerađene hrane visoke kalorijske vrednosti jer dugoročno održavanje zdrave težine zahteva uravnotežen pristup i razumevanje vaših individualnih potreba i ciljeva.

Srećno!