Pušenje je verovatno jedan od ružnijih i neprijatnijih poroka koje ljudi imaju, a naročito je uznemirujuće što zbog njihove ružne navike često pati i bliža okolina. O štetnosti duvana nije potrebo mnogo pričati, jer je više studija i istraživanja odavno dokazalo kakve pogubne efekte duvan ima na zdravlje i dobrobit čovekovog organizma.

Pušenje, osim što stvara neprijatnosti poput smrada odeće i neprijatnog zadaha, dovodi do pojačanog kašlja, oštećenja pluća i teškoća u disanju, a može razviti i ozbiljnija oboljenja respiratornih puteva, od kojih su neka opasna po život.

Akcija države, čija je namena bila da suzbije konzumaciju cigareta među stanovništvom, bazirala se na tome da restorani i kafići uvedu zabranu pušenja. Međutim, kao i uvek pojavili su se propusti u tom zakonu, te sada imamo situaciju da je u ugostiteljskim objektima uglavnom dozvoljeno pušenje, dok su svega dva ili tri mesta u istoj prostoriji namenjena nepušačima.

Ipak, ukoliko ste sami rešili da se otarasite ove loše i opasne navike, znate da je pred vama dug put. U daljem tekstu pročitajte nekoliko saveta i smernica koje će vam dobro doći da stignete do očekivanog cilja i da na najlakši mogući način prebrodite svoju krizu.

Izgorela cigareta

Odredite dan kad ćete ostaviti cigarete

Planiranje u ovom slučaju igra važnu ulogu. Dobro se fokusirajte na dan koji ste sebi zacrtali i pripremajte se lagano na taj trenutak. To može biti bilo koji dan koji za vas simbolizuje novi početak, bez obzira da li je u pitanju ponedeljak, Nova godina ili prvi dan u mesecu.

Pokušajte da se što više radujete tom danu i da ga doživite kao trenutak u kom ćete uraditi nešto jako dobro za sebe i svoje zdravlje. Kada se odlučite za datum i vreme, do tada uživajte u cigaretama kako ste navikli, ali kada dođe dan da ih se rešite, odlučno to uradite!

Izbegavajte izazovne situacije

Veoma je bitno da izbegavate sve one situacije čija rutina za vas podrazumeva i pušenje cigareta. Na primer, ukoliko vam je najdraža cigareta bila uz šoljicu kafe ili tokom konzumacije alkohola, pokušajte da u prvom periodu, zajedno sa cigaretama, eliminišete i ove navike.

Kada kriza prođe normalno im se možete vratiti, ali u početku one mogu biti okidači da se ponovo okrenete navici pušenja. Kao zamenu za dosadašnje navike, pronađite nešto drugo, kao što je recimo čaša limunade uz kafu ili yoga koja može da vam popravi život u mnogim aspektima.

Funkcionišite i živite normalno

Kod prestanka pušenja je bitno da ne menjate svoju ustaljenu rutinu, jer će vam to doneti previše stresa. Družite se i dalje, izlazite sa prijateljima, ali eventualno izbegavajte izrazito zadimljena mesta, kao što su klubovi i kafane, jer miris duvana može uticati na to da poželite ponovo da zapalite cigaretu.

Stoga je bolje da birate neka mesta poput bašta, parkova ili terasa, gde ćete moći da uživate u druženju sa dragim ljudima, ali bez bojazni da biste mogli da pokleknete pred još jednim izazovom i ipak povučete “još samo jedan dim”.

Izbacite cigarete iz doma

Naravno, jedan od najkorisnijih saveta jeste da iz doma, kancelarije i svih ostalih mesta na kojima boravite izbacite cigarete, jednostavno da vas ne bi mamile. Svaka stresna situacija može vas dovesti do toga da poželite da baš u tom trenutku zapalite jednu cigaretu, a ako ih budete imali na dohvat ruke to će biti kraj vaše odluke.

Zato je bolje preventivno delovati i eliminisati taj izazov koji vas može odvući u pogrešnu stranu. Ukoliko recimo pušite i vi i partner, idealno bi bilo da se zajedno odlučite da pobedite loše navike i budete zdravi, jer će te na taj način uvek imati podršku kada upadnete u krizni period i poželite da zapalite još samo jednu cigaretu.

Kada se odlučite da živite bez cigareta, koje ne samo da su na vas loše uticale, već su bile loše i po vaše okruženje i po vaš novčanik, brzo ćete se navići na život nepušača. Kada prođe prvi mesec bez ijedne zapaljene cigarete, čestitajte sebi što ste uspeli u svom cilju, častite sebe i nastavite da uživate u svom nepušačkom životu.