Zdrav način života ne podrazumeva isključivo unapređenje vašeg zdravlja, već ćete uz pomoć zdravih navika uspeti da doterate vitku liniju i da konačno budete zadovoljni svojim izgledom. Odgovarajući režim ishrane, dovoljno sna, život bez stresa i redovne fizičke aktivnosti predstavljaju osnovne elemente zdravog života. Svako od nas ima svoje loše navike, pa se postavlja pitanje da li je uopšte moguće navići se na zdrav način života. Naravno da je moguće – evo i kako.

Nekoliko činjenica o dijetama

Limun dijeta

#1 Držanje dijete kao opsesija

Ako želite do vitke lilnije, prvo i osnovno što treba da shvatite jeste činjenica da dijeta ne sme da postane vaša opsesija. Ukoliko svaki put sa strahom budete sedali za kuhinjski sto i neprestano razmišljali o tome šta će jedna kiflica ili parče mesa učiniti vašem struku ili vašim butinama – bolje je da odmah odustanete. Do vitke linije ne stiže se baš tako lako.

Morate da znate da je svaki proces u našem ogranizmu povezan sa hemijskim reakcijama, pa tako i ovaj. Ako stalno budete sebe opterećivali mislima kako morate da se oslobodite suvišnih kilograma i kako smete da jedete samo niskokaloričnu hranu, vaš organizam će se sve više opirati i vrlo često tražiti baš ono što mu je zabranjeno. Ovde je veoma važno imati na umu da svaka dijeta treba da doprinese vašem zdravlju, a ne samo vašem lepom izgledu.

#2 Zašto se posle dijete kilogrami vraćaju?

Veliki procenat ljudi koji su niskokaloričnim i brzim dijetama  uspeli da se oslobode viška kilograma, te kilograme ponovo vrate već u prvih nekoliko meseci nakon prestanka držanja dijete. Šta je razlog tome? Naime, gubljenje kilograma je veština koja mora da se nauči. Savladavanje veštine gubljenja kilograma možete otpočeti tako što ćete pronaći grešku iz vaših prethodnih pokušaja.

Obično je osnovna greška to što izgladnjujemo organizam, što za posledicu ima „gladne i deblje ćelije“.  Naime, masne ćelije (adipociti) u našem organizmu imaju tendenciju rasta, kako u veličini, tako i po ukupnom broju prisutnih ćelija. Odrasla osoba ima oko 30 milijardi masnih ćelija, ali njihov broj može da se nekoliko puta uveća pod specifičnim okolnostima.

Mnogim dijetama postiže se zapravo ubrzano razmnožavanje masnih ćelija. Zadatak masnih ćelija je da obezbede rezerve koje će biti upotrebljenje ukoliko organizam ostane bez dovoljne količine hrane. U takvim okolnostima, masne ćelije stvaraju višak rezervi, koji kada se nakon dijete vratite na stari režim ishrane, ponovo vraća kilograme koje ste uspeli da izgubite tokom trajanja dijete. Čak se često dešava da dobijete i više kilograma nego što ste imali pre dijete.

#3 Šta posle dijete – to je najvažnije pitanje!

Da biste se izborili sa viškom kilograma i doprineli poboljšanju vašeg opšteg zdravlja, potrebno je da izmena vašeg režima ishrane bude dugoročna – ili drugim rečima – od sada pa do kraja života. Nekoliko nedelja dijete uglavnom daje samo privremene rezultate, a nakon toga započinjemo novi krug. I tako u nedogled.

Suština je u tome što se većina ljudi, nakon što izgubi nekoliko kilograma, ponovo vraća starom načinu ishrane i za veoma kratko vreme, vraćaju im se i kilogrami. Ali, postoje načini da se to izbegne.

7 saveta za vitku liniju i dobro zdravlje

Devojka sa balonom u obliku srca.

Da li uopšte možemo nešto uraditi da zadržimo vitkost koju smo stekli? I da istovremeno poboljšamo i zaštitimo naše zdravlje? Možemo, naravno.

#1 Pripremite se na trajnu promenu režima ishrane

Kod kratkotrajnih dijeta, kao što smo već i opisali, često dolazi do jo-jo efekta i kilogrami se vrate. Zato korekcija vaše ishrane mora da bude trajna, najmanje u periodu od 6 meseci, nakon čega verovatno više nećete ni imati želju da se vraćate na stari, nezdrav režim ishrane.

#2 Pijte što više tečnosti

Ako unosite 2-3 litra vode dnevno u organizam učinićete mu ogromnu uslugu. Voda smanjuje osećaj gladi, čisti organizam od nagomilanih toksina i pročišćava bubrege.

#3 Jedite iz malih posuda

U pitanju je čista vizuelna varka. Manji tanjir prepunjen hranom isto je što i veći, ali poluprazan. Ipak, psihologija čini svoje – kada pojedemo hranu iz prepunog tanjira, čini nam se da smo se baš najeli, bez obzira koliko je taj tanjir velik. U suprotnom, ako je poluprazan, verovatno ćemo misliti da bi mogli „još koji zalogaj“.

#4 Dva puta razmislite pre nego što počnete da jedete

Praktikujte određeni ritual prilikom postavljanja hrane na sto. Istraživanja pokazuju da se kod većine žena za vreme postavljanja stola smanjuje želja za hranom za čak 30%. Brzo zadovoljavanje gladi je nešto što je najgore za svaku dijetu. U slučaju da samo malo odložite trenutak unosa hrane, apetit opada i to je čista psihološka rekacija organizma.

#5 Budite fizički aktivni – odaberite način vežbanja koji vam je zanimljiv

Ako želite da naterate vaš organizam da počne da troši rezerve, morate da vežbate u kontinuitetu. Da bi vam bilo lakše da se naviknete na svakodnevnu fizičku aktivnost, odaberite onu koja vam je zabavna i kojom možete da se bavite 30 minuta dnevno.

Na primer, ukoliko imate odbojnost prema trčanju, teško da će vam svakodnevnih pola sata trčanja preći u naviku i pored svog truda. Umesto trčanja, možete odabrati bezbroj drugih aktivnosti – plivanje, škola plesa, brzo hodanje, tenis, vožnja bicikla, teretana, joga

#6 Postepeno pojačajte trening

Onda kada osetite da je vaš organizam sposoban da bez teškoća obavi određenu fizičku aktivnost, pravi je trenutak da pojačate trening. Na primer, ako ste do sada trčali na 1.000 metara, povećajte najpre na 1.500, pa onda i na 2.000 m.

#7 Potražite savet nutricioniste ili Lilly, Smart Fit stručnjaka

Svaki bolji nutricionista će vas upititi u to koliku količinu hrane treba da obezbedite svom ogranizmu kako bi zadovoljiti njegove vitalne potrebe. To treba da bude ishrana koja neće opteretiti vaš ogranizam dodatnim kalorijama koje on nije u stanju da sagori.