Matura je važan događaj u životu svake mlade osobe, pa ne čudi što se i devojke i momci dugo pripremaju za samu proslavu. Tradicija je da se matursko veče odigrava krajem maja ili u prvoj polovini juna, pa pripreme za ovo gala veče uveliko počinju već početkom godine. Kada je u pitanju izgled za proslavu mature devojke su nešto zahtevnije od muškaraca, jer je devojkama od izuzetne važnosti kako će izgledati, pa se mnoge odlučuju na ekspresne promene kako bi mogle da obuku one haljine za maturu koje žele i koje su zamislile.

Neretko se devojkama sviđa neki model haljine koji nije za njihovu građu i figuru, te su spremne na sve kako bi uspele da obuku određeni komad odeće. Iz tih razloga su spremne na brojne dijete, treninge i odricanje od omiljene hrane kako bi izgledale baš onako kako su zamislile. Kako je poprilično teško izgubiti određen broj kilograma i svoje telo dovesti do željene figure, a vrlo često je za kompletan makeover potrebno mnogo vremena, u daljem tekstu smo za vas spremili odgovor na pitanje kako ekspresno smršati i doći do željene haljine za maturu.

Stajling devojaka na maturi

 

Velike količine vode – vodena dijeta za bolji izgled

Ako se desi da imate vrlo malo vremena do same proslave, a još niste pronašli željeni outfit jer prosto ono što želite ne paše vašem obliku tela, počnite sa takozvanom vodenom dijetom. Mnogi naučnici tvrde da je potrebno unositi mnogo vode kako bi se izgubilo na težini. Ono čemu ova dijeta doprinosi nije samo gubljenje na kilaži već doprinosi i detoksikaciji celog organizma što je veoma pogodno za samu kožu, ali i za zdravlje. Koža se podmladi, zablista i očisti od toksina ukoliko se unosi minimum dve litre vode dnevno.

Naravno da je za bolji i brži učinak potrebno piti više vode, oko tri litre na dnevnom nivou. Voda povoljno utiče i na apetit, te ćete imati osećaj da ste siti, što je takođe dobro ukoliko hoćete da ekspresno smršate i dođete do željene haljine za maturu. Ono što ide u prilog ove dijete, kada je u pitanju proslava mature je činjenica da se matura slavi pre samog početka leta, te je vreme vrlo toplo, pa će vam vaše telo svakako tražiti veću količinu tečnosti, a vi mu svaki put odgovorite čašom vode.

Limun dijeta

 

Mnogi smatraju da nije moguće smršati za kratko vreme i da će se na taj način izgubljeni kilogrami vratiti kao bumerang, međutim dijeta sa vodom i dodatkom limuna je ta koja osporava takva mišljenja. Naime, limun dijeta je idealna ako želite da za svega dve nedelje izgubite kilograme, a sve što vam je potrebno je voda, limun i istrajnost. Potrebno je u jednu čašu vode iscediti jedan limun prvi dan i svaki dan povećavati broj čaša vode i broj limuna u zavisnosti koji dan je u pitanju. Sedmi dan je rezervisan za tri čaše vode i tri limuna a od sedmog dana treba krenuti sa brojanjem unazad, te osmi dan popiti šest čaša vode i šest limuna. Poslednji, četrnaesti dan namenjen je za tri limuna i tri čaše vode.

Trening kao najbrži način za skidanje kilograma

Treninzi znaju biti poprilično naporni, a uz to mogu oduzimati mnogo vremena kojeg jedan maturant ionako nema mnogo jer pored priprema za proslavu mature, mora da se bavi i zavšavanjem škole i spremanjem prijemnog ispita. Međutim, funkcionalni trening je nesumnjivo najbrži i najefikasniji put za skidanje kilograma, pa ukoliko već imate želju za određenim maturskim outfitom, neke žrtve morate da istrpite. Dokazano je da je fizička aktivnost najbolja u borbi protiv viška kilograma, te ako želite da dođete do maturske haljine po želji, počnite sa treniranjem.

Devojka na treningu

Ukoliko pak ne volite mnogo da trenirate i to vas opterećuje i teško vam je, odlučite se za funkcionalni trening koji će vrlo brzo pokazati prve rezultate koji će vas motivisati da nastavite sa treniranjem i ekspresnim mršavljenjem. Ovaj vid treninga predstavlja specifičan način vežbanja gde je vaše telo vaše jedino opterećenje. Ono što je veliki plus ovog treninga je činjenica da je on prilagodljiv svima i da za veoma kratko vreme dovodi telo do savršenstva.

Pametno zamenite određene proizvode koje jedete

Kako biste efikasno i vrlo brzo izgubili na kilaži, potrebno je da izbegavate industrijsko-prerađenu hranu, kao i proizvode koji su prepuni šećera, soli ili masnoće ili da prosto nađete zamene za ovu vrstu hrane. Ovo znači da ukoliko pijete kafu sa mlekom, radije birate mleko sa manje odsto mlečne masti. Kako ne biste prestali na silu da jedete određenu hranu koju volite i koju ste navikli da jedete, koristite veštačke zaslađivače.

Zvuči nemoguće i neminovno da zvuči kao dugotrajan proces, ali zapravo zaista nije. Sigurno je da će se brojka na vašoj vagi za merenje promeniti čim korigujete ishranu, a u zavisnosti od toga koliko ste istrajni u odluci da izbegavate soljenu i industrijski-prerađenu hranu i da je menjate zdravijom hranom, zavisi i koliko ćete kilograma izgubiti za kratak vremenski period do proslave mature.

Savetuje se da o outfit-u za maturu mislite na vreme, te ukoliko je potrebno, početi što pre sa korigovanjem telesne kilaže. Ali, ukoliko pak želite ekspresno da smršate kako biste došli do željene maturske haljine, poslušajte gore navedene savete ili se odlučite za jedan od njih strogo držeći se plana i zasigurno ćete biti kraljica mature, sa savršenom šminkom i frizurom i haljinom koja vas je motivisala na promenu.