Crevna flora predstavlja zajednicu mikroorganizama koji stanuju u našim crevima, a oni su – bakterije, gljivice i virusi. Njihov broj dostiže i 100 hiljada milijardi, što je deset puta više nego ukupan broj ćelija u ljudskom telu.

Ljudi se uglavnom rađaju sa uravnoteženom crevnom florom, međutim, usled raznih faktora, tokom života može doći do disbalansa zbog kog se mogu javiti mnogi problemi. 

U nastavku teksta pročitajte šta je poremećaj crevne flore, kako nastaje, kao i kako možete poboljšati zdravlje svojih creva.

Poremećaj crevne flore – disbalans korisnih i štetnih bakterija

S obzirom na to da crevna flora igra veoma značajnu ulogu u zdravlju čitavog imunološkog sistema, trebalo bi voditi računa da ona ostane izbalansirana. 

Međutim, ukoliko se poremeti, mogu se javiti nadutost stomaka, gasovi, dijareja, konstipacija i gorušica, a u težim slučajevima je obavezno da gastroenterolog određuje dijagnozu i terapiju.

Crevna flora vam može staviti do znanja da nešto nije u redu i kroz gojaznost, umor, konstantni nedostatak energije, a neretko i kroz pojačanu potrebu za kofeinom i slatkišima.

Kako nastaje poremećaj crevne flore?

Na poremećaj crevne flore uglavnom utiču loše životne navike. Pojačana konzumacija ugljenih hidrata, posebno prerađenih namirnica i onih sa većim količinama šećera, nepovoljno utiče na creva. Isto tako, netolerancija na određenu hranu je jedan od pokazatelja da je balans crevne flore narušen.

Pored toga, upotreba antibiotika može dovesti do štetnih promena u sastavu crevne flore. Iako obično uzrokuju kratkotrajni manjak dobrih bakterija, mogu dovesti do dugoročnih promena u mikrobiomu creva.

Cigarete i velika količina alkoholnih pića dokazano imaju negativan uticaj na celeokupan organizam, te su i faktori rizika za razvoj upalnih bolesti creva. 

Izloženost stresu povećava osetljivost creva tako što izaziva porast potencijalno štetnih, a smanjuje broj korisnih bakterija.

Nedostatak sna, pored toga što može poremetiti cirkadijalni ritam tela, ima negativan efekat i na creva. U okviru jednog istraživanja iz 2016. godine, utvrđeno je da je kratkotrajan san uzrokovao suptilne promene mikrobioma creva i povećao količinu bakterija povezanih sa gojaznosti i dijabetesom tipa 2.

Povrće na stolu

Kako poboljšati zdravlje creva?

Balans crevne flore i održavanje dobrih bakterija pod kontrolom najlakše se ostvaruju unosom probiotskih bakterija u organizam, a one su prisutne u velikom broju namirnica pogodnim za svakodnevnu upotrebu.

Prvi korak koji vodi ka zdravlju creva jeste prelazak na zdravu ishranu. Ona podrazumeva sveže i organske namirnice koje su bogate biljnim vlaknima. Iako ponekad deluje nemoguće izbeći prerađenu hranu, trebalo bi tražiti zdravije alternative.

Ishrana bi trebalo da sadrži velike količine namirnica bogatih vlaknima, kao što su voće, povrće i žitarice. Ove namirnice obezbeđuju dobre bakterije koje će pomoći u bržem vraćanju ravnoteže crevnoj flori.

Probiotske namirnice za ravnotežu crevne flore

Probiotici predstavljaju izolovane kulture dobrih bakterija, te je neophodno uključiti i namirnice koje ih sadrže kako bi se pospešio zdrav rad crevnog trakta.

Jedna od najboljh namirnica za unos probiotika jeste – jogurt. On povoljno utiče na crevnu floru ukoliko se unosi u preporučenim količinama, koje su uglavnom 500g na dnevnom nivou. 

Savremeno tržište nudi i probiotike u vidu kapsula, tableta ili praška. Generalno je mišljenje da su kapsule bolje rešenje od tableta, ali je potrebno znati kako se probiotik pravilno uzima.

Međutim, kada se radi o unošenju probiotika kod regulisanja crevne flore, veoma je važno da se gleda njihov kvalitet. Kada se u organizam unose dobre bakterije, one na svom putu do crevne flore prolaze kroz želudačnu i žučnu kiselinu, te je najbolje da birate klinički ispitane i pouzdane proizvode.

Takođe, konzumacija probiotika u vidu ovih zdravih namirnica je prihvatljiva, čak i poželjna, i kod onih koji nemaju problem sa crevnom florom. Osim što doprinosi uspostavljanju ravnoteže dobrih i loših bakterija, odlična je i prevencija disbalansa i nepoželjnih stanja.

Prebiotici u ishrani za dobre crevne bakterije

Prebiotici su vrsta vlakana koji podstiču aktivnost i rast dobrih crevnih bakterija. Njihov nedostatak u ishrani može biti štetan po celokupno zdravlje probave, te ih je uvek preporučljivo unositi putem namirnica.

Za razliku od probiotika, prebiotici su vlakna koja hrane dobre bakterije našeg digestivnog trakta, nesvarljiva su i tako dolaze do bakterija u nepromenjenom obliku.

Neke od namirnica koje sadrže visok sadržaj prebiotika su: sočivo, leblebije, pasulj, ovas, banane, špargle, beli luk, praziluk, luk i orasi

Prebiotski suplementi utiču i na proizvodnju masnih kiselina kratkog lanca, a one su glavni izvor hranljivih materija za ćelije u debelom crevu. Smanjuju upale i mogu smanjiti rizik za razvoj karcinoma debelog creva.

Zdrava i uravnotežena crevna flora znači i zdrava creva, a to doprinosi čitavom imunološkom sistemu. Zbog toga važno je voditi računa o ishrani i načinu života koji imaju uticaj na ovaj stub zdravlja organizma.