Tačno je da postoje namirnice koje ubrzavaju metabolizam. A da bismo znali kako to čine, moramo znati šta je on uopšte, i kako funkcioniše – kako to metabolizam troši hranu i crpi enzime iz naših obroka?
Metabolizam predstavlja svu količinu energije koju naše telo oseća i koju troši tokom dana, tako da ako ste pospani ili vam je muka – a jeli ste, znači da vam se metabolizam usporio, što će se pre ili kansije očito videti i na veličlini konfekcijskog broja koji nosite.
U čemu je štos?
Telo energijom snabdevamo pomoću hrane (i ponekim treningom), a da bi snaga kojom baratamo u toku dana bila jednako skladištena i upotrebljena – potrebno je obratiti pažnju da namirnice koje unosimo sadrže prave nutritijente i budu adekvatno raspoređene u toku jednog dana, shodno obavezama koje obavljamo.
Pa, koje namirnice ubrzavaju metabolizam i obezbeđuju energiju?
Probiotici i vlakna – osnova dobrog metabolizma
Bilo da ste dostigli željenu kilažu ili želite da poboljšate varenje – nakon čega neminovno dolazi i bolji metabolizam – vreme je da razmislite o svakodnevnom uvođenju vlakana i probiotskih proizvoda u svoju ishranu.
Ukoliko se pitate koje su to božanstvene namirnice za ubrzavanje metabolizma poslate da u vaš život i organizam ponovo uspostave balans – odgovor su jogurt i kefir! Kombinovanje kefira ili proizvoda kao što je, na primer Balans jogurt probiotik sa vlaknima iz drugih namirnica (ovsenim pahuljicama, na primer) odličan su izbor za doručak ili večeru.
Jeste li sigurni da znate šta su zapravo probiotici?
Došlo je vreme da naučimo šta su i kako to probiotici koje (trebalo bi) svaki dan pijemo. Reč probiotik potiče od grčke reči pro bios. Što znači “za život”. Probiotici su organizmi koji su sastavljeni od dve bakterijske kulture:
- Laktobacila (stalnih “stanovnika” mlečnih proizvoda)
- Bifidobakterija (malih magičnih dodataka mleku), kao i
- Kvasca (stvara idealnu podlogu za život tih mikroorganizama)
Budući da se konzumiraju sa drugim namirnicama (žitaricama, povrćem i (ponekad) voćem), ti mikroorganizmi se održavaju živima čak i po unošenju u naše organe za varenje – gde poboljšavaju stanje crevne mikroflore i ispoljavaju brze pozitivne efekte na metabolizam.
Još pozitivnih strana ispijanja jogurta i kefira
Pored osvežavajućeg efekta koji ispijanje jogurta i kefira – koji je napravljen tako da bude prirodni probiotski proizvod, neki od najpozitivnijih učinaka ovih namirnica na naš organizam su i:
- kontrola telesne težine
- regulisanje želudačne pH vrednosti
- bolje varenje
- brža lipoliza masnih naslaga.
Vlakna koja pomažu metabolizmu
Jedan od najadekvatnijih načina da pobedite sindrom “lenjih creva”, nadutost i opstipaciju izazvanu (veoma) sporim metabolizmom su – vlakna, i to pre svega vlakna biljnog porekla.
Vlakna zahvaljujući svom izgledu i biohemijskom sastavu koji uključuje i sorbol, definil i izatin – stimulišu rad creva i organa za varenje uz blagi laksativni efekat.
Hrana koja ubrzava metabolizam pomoću biljnih vlakana pomaže u apsorpciji vode, povećavaju obim stolice i ubrzavaju kretanje crevnog sadržaja. Namirnice za ubrzavanje metabolizma koje obiluju kvalitetnim biljnim vlaknima su:
- Lan – semenke, ali najpre mleveni lan
- Suve šljive (pre nego sveže)
- Ovas (reguliše i šećer u krvi)
- Mahunarke – najpre grašak i pasulj
- Zeljasto povrće – blitva, spanać, keleraba
- Ljuta paprika
Proteini – siti mišići znače brz metabolizam
Proteini čine 60% naše ukupne mase, s tim što ih neki ljudi bolje apsorbuju, vare i distribuiraju dnevne unose proteinskih prerađevina, a nekima je potreban mali dodatak kako bi bolje varili proteine.
Tu vam probiotici mogu ponovo pomoći, ali vodite računa da mlečne probiotske proizvode ne kombinujete sa proteinima iz mesa, jer će to odložiti period varenja, a samim tim i bolju apsorpciju enzima koji su nam potrebni. Umesto mesa, slobodno koristite jaja.
Proteini koji ne bi smeli da fale u ishrani svakog čoveka, tim pre ako je u pitanju dete, učenik, student ili neko ko se bavi fizički zahtevnim poslom su proteini iz mesa, i to kvalitetnim mesa poput:
- Živinsko meso – prvenstveno pileći/ćureći file, pa tek onda batak i karabatak i meso druge živine.
- Svinjsko meso – manje masni delovi poput svinjskog buta (slična situacija je i sa mesom ovce).
- Juneće/goveđe meso – opet manje masni delovi koji se lakše vare, poput delova sa buta ili pleći govečeta/juneta.
- Meso divljači
- Riba
Međutim, konzumiranje prevelike količine mesa, u samo jednom obroku može, zapravo, loše da se odrazi na metabolizam, odnosno na varenje, tako što će ga usporiti, izazvati nadutost stomaka (nadimanje i sve što ide uz to) i slabu probavu.
Postoji samo jedan “pametan” način da jedemo meso.
Nije isto uneti odjednom 1500 kalorija i istu tu količinu rasporediti u nekoliko obroka – 3, 4 ili 5 – zavisno od toga kolike su potrebe za hranom u toku dana. Energija koja je potrebna za obradu hrane se povećava sa povećanjem broja obroka.
Meso je jedna od onih namirnica za koju je telu potrebno više energije (a samim tim i vremena) da je obradi, tj. svari. Grickanje hrane koja nema nikakav nutritivni efekat ni na želudac ni na zdravlje će samo usporavati metabolizam i “hraniti” masne naslage.
Napici koji pospešuju i metabolizam
Ima nešto u onim starim savetima da ako želimo vitku figuru onda moramo piti barem dva litra tečnosti dnevno. Veći unos tečnosti u creva pospešuje prolazak same hrane, odnosno ubrzava varenje i oslobađa želudac od viška toksina u toku dana.
Zapravo, osim vode, koja je najidealniji saveznik u borbi protiv sporog meabolizma, postoj još nekoliko namirnica u kojima možemo uživati bez griže savesti da smo uneli višak kalorija i bez straha od bola u stomaku (kao što može biti slučaj posle ispijanja slatkih sokova).
Zeleni čaj za ubrzavanje metabolizma – biljka sa tradicijom
Ispijanje zelenog čaja, tri puta dnevno, dokazano može dovesti do bržeg skidanja kilograma, i to samo za mesec dana. Ukoliko ga kombinujete sa malo cimeta – rezultati će biti još vidljiviji. Razlog tome ima i odgovarajuću naučnu podlogu.
Naime, ova zdrava biljka sadrži katehine i kofein, koji ubrzavaju i poboljšavaju rad metabolizma i time podstiču brže sagorevanje masnoća, čime se vraća balans sveukupnom funkcionisanju organizma.
Piti zeleni čaj za ubrzavanje metabolizma je mnogo bolji izbor i od kafe, koja iako ima uticaja na metabolizam, ne pomaže previše varenju, čak naprotiv. Zato sa kafom imamo svojevrsnu situaciju “mača sa dve oštrice”, a sa zelenim čajem nema greške.
Jabukovo sirće – idealni napitak za ubrzavanje metabolizma
Ne brinite, nećete morati da pijete kiselo i oporo jabukovo sirće na kašičicu i to svaki dan. U redu, mora svaki dan, jer ništa ne može da pruži instant efekat, već se iziskuju određena istrajnost i upornost, čak i kada su u pitanju namirnice koje ubrzavaju metabolizam i uspostavljaju balans organizma.
Jabukovo sirće se pije pomešano sa vodom (najidealnije), i to tako što jednu kafenu kašičicu pomešate sa čašom vode i to popijete pre jela.
Sirćetna kiselina ubrzava probavu i varenje proteina koji su važni u izgradnji i funkcionasnju određenih hormona, posebno hormona rasta, što ovaj napitak za ubrzavanje metabolizma čini savršenom namirnicom.
Jabukovo sirće je savršeno gorivo za naš bazalni metbolizam, što znači da ubrzava razlaganje masnih naslaga na telu tako što povećava energiju tela da troši unete kalorije.
Jabukovo sirće ima i najidealniji odnos natrijuma i kalijuma, a prevedeno u jezik koji je nama razumljiv – izbacuje višak natrijuma iz tela i sprečava zadržavanje vode u organizmu koja dovodi do pojave tzv. “vodenog celulita”.
Limunada – citrusna bomba za početak dana
Još jedan eliksir za celokupan organizam je svakako limuov sok. Iako nema jednaku delotvornost kao jabukovo sirće, manje je kiseo pa ljudi vole da njime počnu dan jer ih osveži i pokrene sve stanice u telu da rade punom parom.
Kako da iskoristite sav vitamin C iz limuna?
Bilo da limun kuvate ili ga samo iscedite pred polazak u školu ili na posao, nekoliko “metabolički odobrenih” začina vam može pomoći da iskoristite sav vitamin iz voćke. Reč je o kombinaciji kurkume, đumbira i cimeta.
Osim što će vaš napitak izvrsno mirisati, daće vam osveženje da započnete dan i obezbediti pravilan rad organa za varenje. Vašu čašu limunade možete zasladiti i sa pola kašičice prirodnog, organskog meda. Ovaj ukusan napitak pospešiće vaš metabolizam, redovnom konzumacijom i dovesti do izbalansiranosti organizma.
Ukoliko pokušavate da saznate koja hrana ubrzava metabolizam i nađete pomoć za problem sa lošim varenjem, savetujemo vam da se ne oslanjate previše na savete “stručnjaka” koji, možda nikada, nisu imali problem sa sporim metabolizmom.
Najbolji savet koji vam neko može dati u pokušaju da vam pomogne jeste da – slušate svoje telo, tačnije svoj stomak i stanje njegovih “navika”. Ukoliko vam neka namirnica izaziva nadutost – jednostavno se oprostite od nje ili joj pronađite alternativu.
Osim toga, ne postoji univerzalna hrana koja ubrzava metabolizam i ništa što jedete ili ne jedete neće učiniti da se probutite ga “ganc novim” metabolizmom i 3cm manjim strukom – idealna formula je uvek bila, a i ostaće – redovan trening snage, rad na kondiciji (najpre brzi hod od barem pola sata) i korekcija ishrane.