Crna Gora je nadaleko poznata po svom primorju koje pruža pravi hedonistički doživljaj posetiocima, iz sezone u sezonu. Međutim, ono što je pored crnogorske obale nekako ostalo u drugom planu (a po našem mišljenju pomalo i nepravedno), svakako unutrašnjost zemlje koja nudi niz mogućnosti za aktivan odmor i uživanje u prelepim prirodnim atrakcijama Crne Gore. 

Ovaj tekst posvećujemo samo nekim od brojnih lokacija u Crnoj Gori koje vam garantuju ispunjen, dinamičan i nezaboravan odmor, a ovakvu avanturu možete završiti na samom primorju koje će vas uvek čekati. 

#1 Kanjon Tare – bujna priroda i jedinstvena atrakcija

Kada inostrani turisti posećuju Crnu Goru, postoji nekoliko turističkih prioriteta koje žele da istraže i obiđu. Prvi je kanjon reke Tare – najdublji u Evropi, zbog čega je predmet interesovanja turista iz celog sveta, a pored toga, popularne su nekretnine u luci Porto Montenegro, koje su najbolja startna pozicija za obilazak i upoznavanje Crne Gore. 

Kanjon reke Tare je okružen zelenilom, reka je prilično bujna, a okruženje pomalo divlje, ali opet dovoljno pitomo da ga bezbedno istražite i stvorite najlepše turističke uspomene. Odlikuje ga raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, a zbog gotovo netaknute prirode i lepote kojom odiše, ovaj predeo se, kao deo Nacionalnog parka Durmitor, nalazi na UNESCO-voj listi svetske prirodne i kulturne baštine. 

#2 Crno jezero i Žabljak – odmor među četinarima

Svega tri kilometra jugozapadno od Žabljaka, koji je smešten u samom centru velike planine Durmitor, nalazi se Crno jezero, jedna od najpoznatijih atrakcija unutrašnjosti Crne Gore. Jezero je okruženo gustim četinarima koji pružaju posebnu lepotu čitavom kraju, a podeljeno je na Veliko i Malo jezero koji su povezani uskim prolazom. Jezero okružuje i staza pogodna za šetnju. 

Sa jezera se nazire i vrh Međed planine, što ga čini još impresivnijim prirodnim ambijentom. Žabljak na Durmitoru je ujedno i vrlo lepa destinacija za zimski odmor, što negira sve tvrdnje da je Crna Gora iskljućivo “letnja zemlja”. Žabljak će vam ponuditi pravi tradicionalni doživljaj ove zemlje, uz bogatu ponudu najboljih domaćih jela i pića po kojim je Crna Gora poznata. 

Pogled na jezero

#3 Pavlova Strana i Skadarsko jezero – prirodni simbol Crne Gore 

Pavlova Strana je jedna od najčešće fotografisanih prirodnih atrakcija u Crnoj Gori. Na ovom mestu se spajaju reka Crnojevića i Skadarsko jezero, što stvara magičan prizor definitivno vredan posete. Ovo mesto je najposećenije u periodu od maja do oktobra, jer baš tada se mogu uočiti prelepi lokvanji i lepote pejzaža specifične za letnji period. 

Skadarsko jezero je ujedno i jedan od nacionalnih parkova Crne Gore i najveće jezero na Balkanskom poluostrvu. Ukoliko ga posećujete samostalno, imate mogućnost da njegove lepote upoznate iz barke, koju možete iznajmiti na samom jezeru. U okruženju se nalazi i određen broj ribljih restorana, što posebno obogaćuje turistički doživljaj ovog jezera. 

Nakon obilaska ovih lepota Crne Gore, uvek se možete uputiti na primorje, ili pak ka nekoj drugoj prirodnoj atrakciji ove države, kojih ima na pretek. Pružite šansu prelepoj crnogorskoj prirodi, a ona će vam ostaviti najlepše uspomene koje možete poneti iz Crne Gore.