Diskus hernije je oboljenje kičme, koje se još naziva i kičmena kila. Ovo je dijagnoza koja se često javlja i među starijom i među mlađom poplacijom, jer je posledica velikog opterećenja na kičmu. Pročitajte kako da bezbedno vežbate, kada vam doktor postavi ovu dijagnozu, jer je održavanje pravilne fizičke aktivnosti veoma važno.

vežbanje joga more

Diskus hernija je najčešće povreda između četvrtog i petog pršljenja, a prva naznaka da je imate je veoma jak bol u donjem delu leđa, koji se širi na donje ekstremitete. Diskus hernija se može manifestovati i samo lokalizovanim bolom nogama. Kako ne bi došlo do paralize, bitno je na vreme reagovati. Kada je u pitanju diskushernija lečenje se vrši fizikalnim terapijama i vežbama, kako bi se pritisak na kičmu i kičmenu moždinu smanjio.

Vežbe za prevenciju diskus hernije

Kako biste sprečili pojavu diskus hernije potrebno je da vodite zdrav život, kvalitetno se hranite, ali i da radite vežbe istezanja, poput joge, aerobika, ali i časova plivanja. Ako redovno budete radili vežbe istezanja, kičma će biti znatno elastičnija i pokretljivija, što je veoma važno za sprečavanje ovog oboljenja.

Takođe, vežbe u teretani mogu biti veoma korisne za ojačavanje leđa i ispravljanje kičmenog stuba. Zdrav život je ključan za prevenciju ove bolesti, jer jedan od najvećih uzročnika stvaranja diksus hernije je gojaznost.

Veoma je važno da ne radite nagle vežbe, koje zahtevaju nagle pokrete tela. Slušajte svoje telo i njegove mogućnosti, ne dižite prevelike težine i nemojte da preforsirate telo.

Važno je unositi i velike količine vode, kako bi organizam bio idealno hidriran. Osim toga, raznovrsna ishrana, kao što su voće, povrće, žitarice, ali i optimalne količine mesa.

#1 Naizmenični izdržaj na kolenu

Kleknite na prostirku, pa pružite jednu ruku napred, a suprotno nogu dignite u ispravljeni položaj. Ova vežba se zove polu-plank. Za početak, pokušajte da izdržite minut, pa promenite ekstrmeitete na koje se oslanjate.

Nakon toga možete uraditi i vežbe za zadnjicu u ovom položaju, i napraviti po dvadeset ponavaljanja podizanja i spuštanja noge. Nakon toga, savijte koleno pod devedeset stepeni, pa uradite ponavljanja. Ukoliko imate snage, ponovo napravite seriju izdržaja.

#2 Izdržaj u stolica položaju

Za ovu vežbu potreban vam je samo jedan zid i vaše telo. Nisu vam potrebni nikakvi rekviziti za vežbanje. Potrebno je da zamislite imaginarnu stolicu i da „sednete” na nju, tako što će vam leđa biti zalepljena uz zid.

Ova vežba nije previše zahtevna kada su u pitanju koraci koje treba da obavite, ali je veoma teška za izdržaj. Ipak, potrudite se da u ovom položaju ostanete što duže, ali ne i predugo, kako ne bi došlo do istegnuća.

#3 Istezanje na pilates lopti

Ovo je još jedna jednostavna vežba, koja zahteva pilates loptu. Svakako lopta za pilates je koristan predmet i veoma je praktična za korišćenje, ali i delotvorna. Za početak možete leći na leđa i istezati se što više možete, kako biste postigli maksimalnu elastičnot.

Nakon toga, lezite na stomak preko lopte, ispravite noge potpuno i oslonite se prstima na pod. Raširite ruke, kao da želite da poletite i podižite gore-dole gornji deo tela. Ova vežba je odlična za diskus herniju, ali i za mršavljenje, odnosno, zatezanje grudi i stvaranje trbušnjaka.

Uradite dvadeset ponavljanja, pa se ponovo istegnite na leđima.

#4 Sedeći položaj sa nogama i ramenima iznad poda

Nakon ovih vežbi, možete uraditi jednu veoma efektivnu vežbu za skidanje naslaga sa stomaka, ali i za sprečavanje i lečenje diskus hernije. Podignite gornji deo tela sa prostirke, savijte noge u kolenima i zagrlite kolena.

Iskoristite svoju snagu i prebacite donji deo tela preko glave, tako što ćete leđa spustiti na pod. Veoma je važno da odignete zadnjicu od poda u ovom postupku. Kada ovu vežbu uradite 4 puta, vratite se u početni položaj, samo ovog puta savijte noge u kolenima pod pravim uglom i napravite izdržaj.

Radite ove vežbe svakodnevno, pa kada dođete u situaciju da ih obavljate sa lakoćom, možete preći na dinamičke vežbe, koje zahtevaju veću spremnost tela i otpornost.