Cordyceps ima neobično dugu istoriju egzotične i retke lekovite gljive u kineskoj  medicini, koju smatraju eliksirom mladosti za dug i kvalitetan zivot. Ova gljiva raste samo na visokim planinama jugozapadne Kine i Tibeta i njihovi stanovnici je smatraju posebnim prirodnim darom, koji je priroda podarila za kineske careve. 

U današnje vreme se smatra medicinski ubedljivo najvrednijom gljivom.

Cordyceps ima sposobnost da umereno i stalno povećava krvotok i stepen dopremanja korisnog kiseonika u ćelijama, i na taj način regulise odnos kalcijuma i fosfora u krvi i time dovodi do poboljšanja opšteg stanja organizma, snage i izdržljivosti. Dovoljna količina kiseonika u ćelijama doprinosi zdravim i dugim životom čoveka. Nedostatak kiseonika uzrok  je slabosti, čestih bolesti i komplikacija.

Cordyceps ima svestrano delovanje na sve glavne organe: jetru, bubrege, disajne puteve, krvne sudove srca i dr. Može poboljšati funkciju jetrenih ćelija, bubrega, pluća i poboljšava razmenu materija u celom organizmu a samim tim pomaže organizmu da se oslobadja i izbaci sve toksine i toksične ostatke od raznih lekova i drugih supstanci. Pomaže i poboljšava razmenu supstanci u tkivu bubrega olakšava stanje, obnavlja bubrežne kanale i sprečava  da se ponovi infekcija. Otklanja podmukli bol u leđima i nogama, sprečava česta mokrenja.

Veoma dobri rezultati cordycepsa dobijeni su za lečenje: kašlja, otežanog disanja, tromosti, plućnih bolesti (astme i tuberkuloze), znojenja i respiratornih infekcija.

U stručnoj javnosti vlada mišljenje Cordyceps ispoljava određene imunomodulatorne efekte, i da utiče na povećanje zaliha ćelijskog ATP-a. Na taj način se aktiviraju rezerve energije i organizam se lakše oporavlja. Prirodno da je ovaj dodatak ishrani popularan kod vrhunskih sportista, ali i rekreativaca, jer njegovo konzumiranje može bitno da poboljša fizičku spremnost, kao i da bitno utiče na povećanje izdržljivosti i energije u organizmu. 

Posebno su interesantni podaci o izuzetnim rezultatima sportista, a mnoge činjenice ukazuju da je glavni pozitivni krivac upravo konzumiranje cordyicepsa. 

Nema štetnih efekata i nije zabranjena na doping testovima.

Grupa od devet sportistkinja je srušila devet svetskih rekorda. Najverovatnije zato što su sve koristile Cordyceps.

Kineska tradicionalna medicina ima više hiljada godina dugu tradiciju. U njihovoj medicini ova gljiva se I kao lek za seksualnu disfunkciju kod oba pola, impotencije i smanjenog libida. Posebano je značajno ovoj gljivi jeste njeno antitumorsko dejstvo. Više nije tajna da veliki broj onkologa u celom svetu preporučuje konzumiranje Cordycepsa kao dodatka ishrani kod hemoterapije, zračenja i drugih metoda lečenja raka, a sve u cilju boljeg podnošenja terapije.

Jedna je od najmoćnijih prirodnih izvora energije, jer poboljšava rad kardiovaskularnog sistema. Oporavlja jetru i bubrege, idealan kod dijabetesa. Ima snažno antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Idealan u oporavku ćelija kod kancera i drugih teških oboljenja.

Pozitivni efekti korišćenja Cordycepsa

  • Poseduje ANTITUMORSKI efekat
  • Utiče na jačanje svih mišića, posebno srčanog mišića
  • Pozitivno deluje kod smanjenja hroničnog umora kao i simptoma depresije
  • Utiče na jačanje krvnih sudova i na smanjenje posledica njihovog oštećenja
  • Utiče na smanjenje ¨lošeg¨ a povećanje nivoa ¨dobrog¨ holesterola
  • Utiče na jačanje imuniteta kao i na smanjenje negativnih posledica stresa

Tokom vremena uočen je i efekat ove gljive na regulaciju nivoa šećera u krvi. Takođe, zabeležana su i pozitivna dejstva kod osoba koje su pretrpele moždani udar. Primećeno je da konzumiranje ove gljive utiče na ne malo poboljšanje opšteg stanja i kod osoba obolelih od leukemije, kao i osoba sa oboljenjima oboljenja bubrega i jetre. Postoje i istraživanja koja ukazuju i na njegovo antivirusno i antibakterijsko dejstvo.

Cordyceps danas u svetu najčešće koriste tri grupe konzumenata: sportisti, ljudi u odmaklim godinama i osobe koje  imaju oslabljen organizam uzrokovan raznim bolestima. 

Uticaj na funkcije srca

Pored navedenih korisnih dejstava Cordyceps se pokazao i kao veoma koristan u modernoj medicini kroz uticaj na regulaciju pulsa kao i probleme kod osoba sa srčanom aritmijom. On svojim dejstvom poboljšava stepen iskorišćenosti kiseonika u ćelijama kod ljudi, po nekim istraživanjima i do 40%.