Kinezi važe za nasmejane, ljubazne i vitke ljude, koji su empatični i uvek spremni da pomognu jedni drugima u nevolji. Svoj mladoliki izgled i zdravlje održavaju pomoću pravilne ishrane na koju se ugleda sve više ljudi širom sveta, kako bi postigli isti efekat.
Tradicija koja se neguje u Kini
Za Kineze obroci predstavljaju ne samo fiziološku potrebu već i ritual, a ukoliko želite da isprobate autentičnu kinesku hranu možete posetiti kineski restoran dva štapića u Novom Sadu, ali i prestonici. U ovom restoranu nećete biti u žurbi, a ukusi koje probate će vam biti egzotični i uvek servirani na jednostavan način.
Kinezi uvek jedu u društvu i polako, dok je tokom dana obavezno imati tri obroka. U ruralnim područjima doručkuje se čim svane, a nakon popodnevnog ručka sledi dremka od dva sata. Oni uvek razmišljaju o tome šta će uneti u svoj organizam i posebnu pažnju poklanjaju čajevima. Zeleni čaj ublažava glad i pospanost, a “oolong” se smatra ubicom masnoća.
Velika gustina stanovništva primorala je građane Kine da nauče da jedu sve što raste na zemlji ili se njom kreće. Zbog toga se najmnogoljudnija zemlja može pohvaliti lepezom od 13.140 vrsta jela osmišljenih za svačiji ukus. Prema njihovim običajima kisela jela se jedu u proleće, ljuta u jesen, gorka leti a slana zimi, dok su slatka jela poželjna tokom cele godine.
Način pripremanja hrane
Ako ste primetili Kinezi hranu uvek seckaju na komadiće, dok je kontrast poželjan u vidu kombinovanja mekih i glatkih sastojaka sa tvrdim i hrskavim. Tradicionalnim jelima pripadaju pirinač, riba i povrće, bez kojih se ne može zamisliti skoro nijedno obedovanje.
Kako bi se sačuvali prirodni sastojci namirnica, one se pripremaju na pari, a čak i najskromnija trpeza mora da sadrži nekoliko jela. Jedno od posebnih pravila je da vrsta hrane ima onoliko koliko je gostiju za stolom. Dok kuvaju, Kinezi prate recept i seckaju sastojke tako da budu iste veličine, a kuvaju se na najjačoj vatri.
Kada su u pitanju đumbir i beli luk, obratite pažnju da se prže najviše trideset sekundi, jer mogu sagoreti jako brzo, a tako bi im se uništila aroma i hranljivo dejstvo. Prilikom prženja, jela se pripremaju u tradicionalnoj dubokoj posudi od teflona, nazvanoj “wok”, a za nju se koristi vrlo malo ulja.
Svežina namirnica kao izvor zdravlja
U Kini je sasvim uobičajen prizor ljudi koji u kupovinu idu sa mini frižiderom kako bi sačuvali svežinu namirnica, dok zamrznutu i konzerviranu hranu izbegavaju. U poređenju sa stanovnikom SAD-a, Kinez godišnje pojede duplo više voća i povrća, ali prema njihovom verovanju voće ne treba konzumirati u periodu kada mu nije sezona.
Riba je jedan od najznačajnijih izvora minerala i priprema se na 13 načina, a jede se cela, sa sve kostima jer je greh bacati hranu. Osim barene, prežene, pohovane, riba se može poručiti i ukiseljena u turšiji ili sirćetu, što svedoči o raznolikosti kineske hrane.
Koja pića konzumiraju Kinezi?
Ovaj narod se smatra svetskim “prvakom” u ispijanju slatkih čajeva, a pored ove vrste pića, koje se konzumira svakodnevno Kinezi piju i vino. Na trpezu se iznosi samo jedna sorta vina i smatra se nepristojnim da čovek ovo piće konzumira sam.
Prilikom nazdravljanja kaže se “Gan Bei”, što znači “osuši čašu”, sadržaj se popije na eks i čaša se prevrne kao znak poštenja. Za razliku od čaja, koji se sipa do polovine šoljice, vino se naliva do kraja.
Kineska kuhinja je živopisna i u ponudi možete pronaći najneverovatnija jela i namirnice, za koje verovatno niste ni znali da postoje. Činjenica je, sa druge strane da je ovaj narod dugovečan i da ih odlikuje dobro zdravlje i vitka linija. To postižu prvenstveno zahvaljujući svežim namirnicama, velikoj količini voća i povrća, svežoj ribi i velikoj pažnji prilikom obrade hrane.
U Srbiji je kineska hrana popularna proteklih godina, kako zbog kombinacije ukusa, tako i zbog originalnosti i raznovrsnosti jela. Hrana se sprema malo drugačije nego u Kini, jer su kupci uglavnom ljubitelji mesa, pa kuvari jela obogaćuju više ovom namirnicom. Jedna od osnovnih karakteristika Azijske hrane je takođe i umerenost u jelu, koje se treba pridržavati za vitku liniju.