Kada je bavljenje sportom profesija i izvor prihoda, tada je telo najvažniji alat koji uvek mora biti spreman za vrhunske performanse. Zato sportisti uglavnom pridaju veći značaj opštem stanju svog tela i načinu na koji se brinu o istom.

To možemo uočiti u posebnoj ishrani koju imaju, redovnim treninzima i tretmanima tela ali i načinu na koji se leče onda kada imaju neku povredu, ili kada je u pitanju neki drugi zdravstveni problem.

Specijalizovane klinike za rehabilitaciju i dijagnostiku 

Zdravstveni radnici iz različitih oblasti medicine su oduvek bili podrška sportistima, a kako je rasla potreba za negom i rehabilitacijom pacijenata koji se bave sportom, privatne klinike su u svoju ponudu uvrstile i ovakve usluge-

Takav tip klinika postoji širom Evrope i sveta, a u Turskoj je takav primer Acibadem klinika, koja svojim pacijentama pruža usluge dijagnostike, nege ali i medicinske pranje ukoliko je potrebna.

Određene klinike su specijalizovanje da pruže sportistima posebnu negu, te tako lekari tačno znaju na koji način da rade sa pacijentima ove vrste. Tretmani su takvi da pomažu sportistima da se što pre oporave kako bi bili spremni da se vrate na teren. 

Tretmani mogu uključivati fizikalne terapije, savetovanje, posebne vežbe, plivanje, ali i određene medikamnte onda kada je to potrebno, a sve u cilju da se sportista u potpunosti oporavi i povrati snagu i gipkost neophodne za ono čime se bavi.

Devojka se drži za koleno - bol u kolenu

Lekovite banje za obnovu duha i tela 

Banjski turizam je postao izuzetno popularan i cenjen upravo zato što osim uživanja, relaksacije i odmora, svojim gostima nudi oporavak od različitih oboljenja i uspostavljanje balansa duha i tela. Takav balans je narušen kod jednog sportiste koji ima određenu povredu zbog koje ne može da kontroliše svoje telo na način na koji se to očekuje.

Zato su blagodeti banjskih lečilišta izbor mnogih sportista koji žele da se u zagrljaju prirode oporave i vrate na teren što je pre moguće. Banje raspolažu prirodno lekovitim resursima, poput lekovite vode, blata i vazduha što je za mnoge sportiste i više nego značajno tokom oporavka. S obizorm na značaj balansa i mentalnog zdravlja, banje su pravo čistilište za ljude koji se bave različitim sportovima

Primer za ovakav tip banja je Bukovička banja nadomak Aranđelovca koja u okviru svoje ponude ima i sportsku ambulantu gde su zdravstveni radnici posebno usemreni ka tome da pomognu ljudima koji se bave sportom, kako bi se oporavili od razlilitih vrsta povreda. Osim toga ovde se obavljaju i pripreme za sportske sezone i takmičenja.

Prevencija i priprema na prvom mestu

Kako do potrebe za lečenjem ne bi došlo, odnosno kako bi se smanjile šanse da do povreda uopšte dođe prevencija je najbitniji segment u procesu održavanja zdravlja i spremnosti osobe koja se bavi sportom. Zato i najmlađi sportisti ali i oni profesionalni redovno odlaze na sportske pripreme. Širom Srbije ovakve pripreme se najčešće dešavaju na planinama.

Tamo postoje adekvatni uslovi da mladi sportisti budu dovoljno vremena u prirodi, da treniraju, i da rade na svojoj psiho-fizičkoj spremnosti. Planine i manja mesta izvan gusto naseljenih gradova imaju na raspolaganju dovoljno prostora za otvaranje sportskih odmarališta i centara u koijma se kreira ambijent koji podstiče produktivan i učinkovit trening.

Pripreme mogu biti  zimske i letnje i uglavnom se organizuju pred početak sportske sezone. Kao što smo već spomenuli, one nisu namenje samo za rad na fizičkoj spremnosti. Na sportskim pripremama radi se i na jačanju timskog duha, metalne spremnosti, ali i na kreiranju zdravih životnih navika.

Nema sumnje da zdravlje treba da bude na prvom mestu svakom čoveku, a ukoliko se taj čovek bavi i sportom za njega su zdravlje i spremnost tela složeniji pojmovi sastavljeni od većeg broja elemenata na koje mora da obrati pažnju kako bi postizao rezultate.