Kada pokušavate da istražite načine za mršavljenje na internetu, pronaći ćete mnoštvo različitih dijeta, a nekada ume da bude iscrpljujuće isprobavanje i prelazak sa jedne na drugu vrstu ishrane iznova. 

Zato vam u nastavku teksta dajemo nekoliko saveta za redukovanje telesne težine na prirodan način koji će, ukoliko vam pređe u naviku postati odlična osnova za zdrav i srećan život.

#1 Preparati za mršavljenje – da ili ne?

Danas je na tržištu veliki broj preparata koji vam nude brze rezultate, međutim važno je napomenuti da je zdravlje uvek na prvom mestu, pa vam preporučujemo da istražite preparat za mršavljenje pre kupovine.

Sastojci su osnova za kupovinu ovih proizvoda, zatim i način delovanja, ali i iskustva ljudi koji su ih već koristili. Što se sastojaka tiče, preporuka je da birate preparate na biljnoj osnovi koji neće narušiti vaše zdravlje, već uticati pozitivno na njega. Dakle, odgovor na pitanje je DA, ali uz dobro istraživanje i pravilan odabir.

#2 Zdrava ishrana – osnova za zdrav život

Kao što smo već rekli, dijeta je mnogo, te vam sada nećemo pisati ni o jednoj posebno, a naš savet je da razmislite da li su ponuđeni obroci, kao i sam princip određene dijete, dovoljni da se vi osećate dobro i imate energije za čitav dan. Takođe, prelazak na dijetu ume da bude drastična promena, pa vam predlažemo postepenu promenu ishrane. 

Opšta preporuka je svakako da unosite dovoljno tečnosti, voća, povrća, a da izbegavate nepotrebno unošenje grickalica, slatkiša i testa. Naravno, postavlja se pitanje “kako”, kada često ne možete da odolite čokoladi, čipsu ili soku. Savetujemo vam da se oslobodite tih proizvoda u kući i zamenite ih alternativama kao što su: sveže urme, badem, orasi, lešnici, suvo voće bez dodatka šećera i slično. 

Ovo će vam možda u startu delovati teško, ali nakon nekog vremena steći ćete naviku i nećete imati potrebu za rafinisanim šećerom, za kojim naš organizam u osnovi i nema potrebe. Nakon što isključite ove namirnice iz ishrane, ne samo da ćete početi da gubite kilažu, već ćete se osećati bolje!

Parčići hleba na stolu sa namazima

#3 Vežbanje – benefiti su mnogobrojni

Nekada je teško uklopiti vežbanje u dan popunjen obavezama, ali tri dana nedeljno biće dovoljna za početak, a vremenom možete povećati broj dana, ali i trajanje treninga. Takođe, danas postoje opcije kupovine različitih individualnih programa online, bez odlaska u teretanu.

Na ovaj način, pomoću nekoliko tegova i podloge za vežbanje, uštedećete vreme, novac i moći ćete da radite vežbe prilagođene upravo vama i vašim ciljevima. Takođe, ukoliko vam je teško da počnete da vežbate, potrudite se da nađete motivaciju, pa na primer posle nekoliko uspešnih treninga nagradite sebe šopingom, odlaskom u bioskop i slično. 

#4 Stres – kako ga izbeći

Stres je zapravo jedan od glavnih uzročnika povećanja ali i smanjenja kilograma, u zavisnosti od toga kako na pojedinca deluju stresne situacije. Živimo u vremenu kada smo konstantno pod pritiskom, kako na poslu, tako i kod kuće, pa deluje skoro nemoguće da ga se otarasimo.

Kada smo u situaciji koja nam izaziva stres, često posežemo za slatkišima ili bilo čim drugim, međutim to nije pravi način za rešavanje problema. Osnovni način eliminisanja stresa je pronalaženje uzroka i suočavanje sa problemom, otvoren razgovor sa bliskom osobom, terapeutom, ali i samim sobom.

Pored toga vam predlažemo da mesta na kojima provodite najviše vremena u kući ispunite zdravim grickalicama, te u stresnim situacijama konzumirate zdrave namirnice.

Kada govorimo o eliminaciji i izbegavanju stresa, postoji mnogo mehanizama za to, a mi vam predlažemo da barem dva sata dnevno odvojite samo za sebe i provedete ih na primer uživajući u toploj kupki, kvalitetnom vinu, zanimljivoj knjizi i na taj način opustite svoj organizam. 

Na kraju možemo reći da vam kvalitetni preparat za mršavljenje, umerena i zdrava ishrana, zdrav način nošenja sa stresom i adekvatno vežbanje mogu pomoći da osim mršavljenja postignete i izbalansiran i zdrav stil života, što zapravo i jeste cilj.

Iako se u ovom tekstu ne nalaze liste obroka koji će vam pomoći da izgubite kilgrame za kratak period, verujemo da ćete praćenjem ponuđenih saveta postići dugoročne rezultate.