Opremanje kućne teretane kratkoročno predstavlja pozamašan trošak, ali gledajući dugoročno, koliko ćete uštedeti na članarinama – svakako se isplati. Ne samo da ćete ostvariti uštedu sredstava, nego ćete i sebi značajno olakšati trening štedeći vreme za odlazak do teretane i vraćanje. Osim toga, imaćete više motivacije da vežbate!

Dakle, ova investicija će se svakako isplatiti na više načina, ali kako je otpočeti? Kako napraviti kućnu teretanu koja će zaista biti funkcionalna i u kojoj ćete trenirati sa zadovoljstvom?

Istražili smo koja oprema jednu kućnu teretanu čini kvalitetnom, a sve što smo saznali podelićemo sa vama u nastavku teksta!

Nabavite alat koji će pojednostaviti ovaj DIY projekat

Ako ste mislili da ćemo odmah krenuti da nabrajamo sprave za treniranje – pogrešili ste. Moramo pre svega da istaknemo značaj kućnih alata za svaki DIY projekat, a naročito ovako zahtevan. Nikad se ne zna kada vam tokom opremanja ili sklapanja sprava može zatrebati kvalitetna bušilica, burgija ili šrafciger. 

Zato pre svega, ako već nemate – nabavite osnovni alat. On će vam koristiti i na svim budućim projektima u kući na kojima budete radili. Ako tražite zaista kvalitetan alat – Makita Srbija, Bosch, i drugi renomirani brendovi oni su na koje treba da obratite pažnju, jer je kod njih kvalitet garantovan. Danas ih možete nabaviti i online, pa se ne libite da to učinite. Budite sam svoj majstor!

Koju spravu za kardio odabrati? 

Prelazimo na sprave. 

Dok se vežbe snage u slučaju štednje na opremi mogu raditi i sa flašama punim peska, kardio je teže izvoditi bez sprava, naročito zahtevan kardio. Zato preporučujemo za uložite u barem jednu kvalitetnu spravu za kardio trening. Ona će vam omogućiti da obavljate ovaj važan deo treniranja kod kuće i time zadovoljiti vašu potrebu za podizanjem frekvencije otkucaja!

Da li odabrati traku za trčanje, bicikl ili steper? 

Šta od ovoga inače najviše koristite u teretani? Bilo bi dobro da upravo to kupite i za svoju kućnu teretanu. 

No, treba uzeti u obzir i raspoloživ prostor za spravu za kardio, pa ako je prostor za kućnu teretanu mali – bicikl je verovatno najbolja opcija s obzirom na to da su dostupni izuzetno mali, kompaktni sobni bicikli koji staju i u najmanje prostorije. Ako ste spremni da uložite, danas možete da nabavite i trake za trčanje na rasklapanje pa uzmite i njih u obzir kao potencijalno rešenje.

Dobro premerite prostor, istražite ponudu i svoj odabir sprave za kardio prilagodite ovim faktorima.

Vežbanje kod kuće

Nabavka tegova za trening

Tegovi omogućavaju rad na stotine različitih vežbi, a mali su, jefitni i dostupni u svakoj bolje opremljenoj prodavnici fitnes opreme! Zbog svega toga – mi ih obožavamo!

Nabavite po par bučica u različitim težinama, jednu šipku i tegove za šipku u nekoliko težina. Ovo će vam omogućiti niz varijacija za vežbanje i zavisno od vežbe koju radite možete da menjate težine, tako prilagođavajući otpor. Vežbe snage zaista mogu biti uspešne i sa svega nekoliko tegova, ukoliko nemate novac za kompleksne sprave! Zato obavezno treba da postanu deo vaše kućne teretane.  

Potražite multifunkcionalne sprave za vežbanje i tako uštedite prostor 

Ako želite da nabavite i sprave za vežbe snage, a nemate na raspolaganju na hiljade evra, niti na desetine kvadratnih metara – odlučite se za multifunkcionalne sprave koje vam pružaju mogućnost da radite više vežbi odjednom. 

Savršen primer takve sprave je gladijator na kome se može raditi brojne vežbe, i to za celo telo!

Ovakve sprave su “kao stvorene” za kućne teretane, pa istražite koje su sve dostupne i prilagodite izbor svom načinu vežbanja. Verujte, biće vam spas po pitanju uštede novca, ali i prostora, a pružiće vam vrhunsko iskustvo vežbanja kod kuće. 

Detalji na koje treba misliti

Nije sve u spravama i tegovima. Za lepu i funkcionalnu kućnu teretanu – valja misliti i na detalje. 

Veliko ogledalo – najbolji prijatelj pravilnih vežbi

Nema dobrog studia za vežbanje, fitnes centra, pa ni kućne teretane bez velikog ogledala! Ono vam omogućava da sve vreme treninga budete sami svoj korektivni faktor tako što ćete pratiti položaj tela i pravilnost izvođenja vežbi. Obavezno ga montirajte tako da prekriva što veću površinu zida!

Police za odlaganje tegova i opreme

Nabavite police za odlaganje jer će u suprotnom vaša kućna teretana biti neuredna. Mesto za odlaganje je najbolji način da to sprečite. Neka svaki komad opreme za vežbanje ima svoje mesto za odlaganje i uvek će vam biti uredno! 

Strunjače – za udobno i sigurno vežbanje

Obložite pod strunjačama ili prostirkama! Ovo je najbolji način da uvek budete bezbedni prilikom izvođenja vežbi u parteru. Strunjače štite kičmu, a osim toga – one i omogućavaju udobnije vežbanje!

Monitor bi bio sjajan dodatak kućnoj teretani 

Lepo instalirate TV ili Monitor koji možete da privežete sa računarom u drugoj sobi i tako sebi učinite dostupnim muzičke spotove za vežbanje, gledanje omiljene serije dok trčite ili – praćenje online treninga koji će vam pomoći da izvučete maksimum tokom samostalnog kućnog treniranja.