Poznato je da profesionalni sportisti često putuju u druge zemlje na takmičenja, kao i da im je neophodan adekvatan prevoz. Mnogi od njih putuju kvalitetnim avionima, autobusima i kolima, dok se oni sa velikim primanjima odluče i da nabave privatna vozila

Kada putuju avionom u druge zemlje, iako se na mnogim aerodromima može iznajmiti privatan aerodromski parking koji je povoljan, njih ipak nećemo videti tu. Profesionalni sportisti uglavnom biraju skuplja parking mesta, na kojima se kratko zadržavaju, nakon čega poleću svojim luksuznim avionima. 

Sportistima je neophodno da u svakom trenutku mogu da odu na drugi kraj sveta, te su se zato neki od njih odlučili za privatne letelice. U daljem tekstu ćemo vam predstaviti pet uspešnih sportista i njihove avione

Novak Đoković – najbolji teniser sveta leti u svom avionu

Najbolji teniser sveta je 2012. godine dobio luksuzni privatni avion, kojim kad god želi može da ode do željene destinacije. Novak Đoković je sa svojih 25 godina dobio avion, kojim godišnje preleti oko 200 sati godišnje. Osim na teniske mečeve, Novak putuje i na mesta gde obavlja druge poslove u njegovom vlasništvu i interesu.

Srpski teniser poseduje Bombardera, model Laerjet 45, u koji može da stane maksimalno deset putnika. Ovaj privatni avion srednje veličine vredi 11,5 miliona dolara

Lewis Hamilton – vozač Formule 1 i njegov luksuzni avion

Lewis Hamilton, poznati vozač Formule jedan, u svom privatnom vlasništvu je do ove godine imao jedan od najkvalitetnijih aviona od svih sportista, a vredeo je čak 25 miliona dolara. Reč je o Bombardier-u (model Challenger 605), koji može da primi 12 putnika. 

Tridesetčetvorogodišnji Lewis je u junu 2019. godine prodao svoj mlazni avion, a neki od razloga su preveliki finansijski trošak, kao i želja za očuvanjem životne sredine, za šta se on zalaže. Nema sumnje da sada Lewis, kao i mnogi sportisti, putuje putničkim avionom, a i dalje u svom vlasništvu ima izuzetno skupe automobile. 

Lionel Messi – privatni avion najboljeg fudbalera sveta

Argentinski reprezentativac i jedan od top deset najboljih fudbalera svih vremena, često putuje s jednog na drugi kontinent, te mu je stoga neophodan udoban i kvalitetan avion. Njegova privatna letelica nije nimalo jeftina, a koštala je 25 miliona dolara. 

Avion je pravljen u argentinskoj kompaniji, a uključuje kuhinju, dva kupatila i 16 mesta – koja se mogu podesiti kao osam kreveta. Na repu Mesijevog privatnog aviona stoji broj 10, koji je ujedno i njegov broj dresa u klubu Fc Barselona, kao i u nacionalnom fudbalskom timu Argentine. 

Na stepenicama, pri ulazu u avion, ispisana su imena njegove žene i troje dece. Svojim avionom, osim na utakmice i treninge, putuje najčešće na svoje omiljeno odmaralište – Ibicu. 

David Beckam – vlasnik skupocenog Bombardier-a 

Iako više profesionalno ne igra fudbal, već uživa u privatnom biznisu i opuštajućim hobijima, David Beckam i dalje zarađaje dovoljno da bi održavao luksuzni Bombardier Challenger 350, kojim putuje sa porodicom i prijateljima gde god poželi. Ovaj skupoceni mlaznjak od deset sedišta je najprodavaniji avion ovog brenda.

Ovaj moderni avion, kojim David Beckam obilazi svet i posećuje luksuzna odmarališta, u svojoj prostranoj unutrašnjosti poseduje bočne zidove sa odličnim ozvučenjem, što pruža maksimalan ugođaj prilikom slušanja muzike i gledanja filmova. Avion može da pređe do 6.000 kilometara bez stajanja, što znači da može da leti neprekidno od Pariza do Dubaija.

Privatni avion i luksuzni crni automobil

Cristiano Ronaldo – fudbaler sa najskupljom letelicom

Cristiano Ronaldo, najbogatiji fudbaler sveta, poseduje Gulfstream G650 – avion vredan 65 miliona. Avion može da leti 12.960 km bez stajanja, brzinom od 982 km/h.

Ronaldov avion je u stanju da leti od Los Anđelesa do Tokija bez dosipanja goriva, što ga čini jednim od najjačih privatnih aviona za dugotrajna putovanja. Avion može da primi devetnaestoro ljudi, od kojih za desetoro može da se obezbedi i da prespavaju, rasklapanjem sedišta. 

Kako putuje većina profesionalnih sportista?

Pored pomenutih sportista, još nekolicina poseduje privatne avione, dok većina ne mogu ili ne žele da ih imaju. Privatni avioni zahtevaju velika ulaganja i mogu ih priuštiti samo oni sa ogromnim bogatstvom. Mike Tyson, nekadašanji profesionalni bokser, poseduje privatni avion kojim retko putuje, pa ga mnogo češće možemo videti da putuje putničkim avionom.

Mnogi profesionalni sportisti, iako imaju milione koje bi mogli dati na avion, ulažu u njima važnije stvari i voze se biznis klasom u putničkim avionima. U sportiste sa velikim bogatstvom ubraja se i Ronda Rousey, profesionalni UFC borac, koja se vozi kao i mnogi putnici – biznis klasom. 

Svaki veliki sportski klub svojim sportistima obezbeđuje udobne autobuse za kraće rute ili iznajmljuje avione kada je to neophodno. Gotovo svaki profesionalni sportista u svom posedu ima kvalitetne automobile, a veliki broj njih i privatne vozače, koji ih voze na velika sportska takmičenja. 

Međutim, iako se ne mogu svi sportisti pohvaliti privatnim avionom, to ih ne sprečava da budu najbolji u svojoj karijeri i da koriste avio-prevoznike sa najboljim uslugama, kao i savremene skupe modele autobusa i automobila.