Danima razmišljate kako želite da se vratite u formu i obećavate sebi ono čuveno “od sutra ću”. Izgovora je bezbroj: nemate vremena, nemate opremu, nemate novca za teretanu, nemate društvo. Istina je da vam za fizičku aktivnost nisu potrebni skupi aksesoari. Dovoljno je da imate udobnu trenerku i patike, a društvo ne morate da tražite ako imate psa – za razliku od vaših prijatelja on ne mora da radi i uvek ima vremena, a obožava da trčkara napolju!

Trčanje sa psom je zabavan način da provedete vreme zajedno i pomaže da oboje budete u vrhunskoj formi. Verovatno već znate koliko je fizička aktivnost bitna za vaše zdravlje, a kod pasa je takođe važan deo fizičkog i mentalnog blagostanja. 

U nastavku vam donosimo savete koji će vam pomoći da krenete na ture trčanja sa psom!

Hodajte pre nego počnete da trčite

Kada trčite, sila kojom vaše noge udaraju o tlo je oko dva i po puta veća od vaše telesne težine, ali je znatno blaža kada hodate – samo 1,2 puta. Iz tog razloga važno je da hodate pre nego što počnete da trčite – jednostavno da biste svom telu dali priliku da se zagreje i prilagodi pre vežbi jačeg intenziteta.

Vaš pas bi trebalo da savlada hodanje na labavom povodcu pre nego što počnete da ga trenirate da trči pored vas, savetuje Moj-ljubimac, portal za brigu o kućnim ljubimcima. Zapamtite da će napolju biti puno podražaja koji bi psa mogli izazvati da vuče povodac, što je veoma frustrirajuće i opasno dok trčite. Kad usavršite hodanje, pređite na džoging.

Držanje psa na jednoj strani biće od suštinskog značaja kada počnete da trčite zajedno. Ako pas trči ispred vas ili prelazi sa jedne na drugu stranu, može vas spotaknuti. Nije bitno koju stranu ćete izabrati, levu ili desnu, ali izaberite jednu i držite se nje. 

Počnite da trenirate hodajući i imajte na umu raspoređivanje nagrada. Uvek dajte psu poslastice u položaju koji želite da ojačate, pa ako želite da bude na levoj strani, ponudite poslastice samo kad vam ide uz levu nogu. Kada pas savlada jednu stranu, možete da trenirate drugu. 

Kolike rute treba da trčite u početku?

Ako počinjete sa trčanjem nakon duže pauze, optimalno bi bilo da trčite dva do četiri puta nedeljno, u trajanju oko 20 do 30 minuta (ili otprilike 3 do 6km). Svake druge nedelje možete povećavati kilometražu. To će pomoći vašem telu da se prilagodi novom režimu aktivnosti, ali bez da izazovete povrede.

Što se tiče psa, pre nego što započnete program obuke, uverite se da vaš pas može da trči na duge staze. Na primer, brahikefalni psi (psi sa kratkim spljoštenim njuškama), poput buldoga ili mopsa, treba da trče samo na kratke udaljenosti. Takođe, imajte na umu da trčanje generalno nije bezbedno za štence, jer njihove kosti još uvek rastu. Za većinu rasa, sačekajte sa trčanjem dok pas ne napuni oko 1,5 godine.

Čak i unutar iste rase, svaki pas ima svoju ličnost, a neki će više trčati od drugih. Uzmite u obzir temperament vašeg psa, istražite njegovu rasu i odvedite ga kod veterinara na fizički pregled kako biste bili sigurni da je ovo bezbedna aktivnost za njega.

Kada možete povećati udaljenost?

Ako ne možete da istrčite celu rutu koju ste sebi zadali, ne forsirajte se. Umesto toga, uradite kombinaciju trčanja/hodanja da biste prešli veću udaljenost. Ovaj intervalni trening pruža nekoliko prednosti: i dalje ćete sagoreti kalorije, ali takođe ćete povećati nivo kondicije, izdržljivosti i samopouzdanja kako biste na kraju mogli da trčite na veće udaljenosti.

Intervali su odličan način da izgradite svoju kondiciju i aerobni kapacitet, ali pazite na intenzitet. Uverite se da vam je prijatno pri sporijem tempu pre nego što počnete (postepeno) da dodajete sekvence povećane brzine ili napora.

Kao što ljudi treba polako da grade snagu i izdržljivost, isto važi i za pse. Počnite tako što ćete u šetnje dodati male sekvence trčanja, a zatim, u svakoj narednoj šetnji, postepeno povećavajte deo vremena provedenog u trčanju i smanjite deo koji ste proveli u šetnji. Nakon nekoliko nedelja, vaš pas će se prilagoditi trčanju na velike udaljenosti.

Saveti za bezbedno i prijatno trčanje sa psom

Vaš pas je konačno naučen da bude vaš pratilac u trčanju. Ali, da biste bili sigurni da je pas bezbedan i da uživa u trčanju sa vama obratite pažnju na sledeće uslove:

  • Zagrejte psa pre nego što počnete da trčite i „ohladite ga“ kada završite, tako što ćete hodati nekoliko minuta.
  • Budite svesni vremenskih uslova. Psi ne mogu da podnesu toplotu i vlagu kao ljudi.
  • Nosite vodu i redovno je nudite psu.
  • Pravite česte pauze kako bi pas mogao odmoriti, obaviti nuždu i razgledati svoje okruženje.
  • Pazite na znakove da je psu dosta, kao što je prekomerno dahtanje ili zaostajanje za vama. Psi mogu trčati da udovolje svom vlasniku, čak i kada žele da prestanu.

To je to. Više nemate izgovora da lenčarite na kauču, kad imate idealnog drugara za fizičku aktivnost (a sada znate i kako da ga postepeno u nju uključite)!