Greške tokom treninga se mogu dogoditi čak i vrhunskim sportistima, ali ono što odvaja profesionalca od amatera je između ostalo i osvešćenost – sportista zna da je i koju je grešku načinio, dok laik ne zna ni da je pogrešio.

Nepažnja i nemarnost mogu dovesti do ozbiljnih povreda i zdravstvenih teskoba, te je vrlo važno da budete edukovani o načinu na koje se izvode vežbe, biranju opreme ili uzimaju suplementa.

U nastavku ćemo razmotriti najveće greške tokom treninga i kako ih izbeći, stoga pročitajte naš tekst do kraja!

#1 Loše odabrana sportska obuća

Odabir adekvatne opreme i obuće je ključan faktor tokom treninga. Oprema koju koristite mora biti udobna, komforna i prilagođena vašem telu.

U suprotom, nećete ostvariti vaš maksimum tokom sesije, već ćete potencijalno prouzrokovati povredu ili otežati izvođenje vežbi!

Naime, nošenje pogrešne obuće može dovesti do povrede stopala ili kolena. Mnogi nisu svesni činjenice da ona utiče na održavanje ravnoteže i stabilnosti tokom treninga.

Kako biste minimizirali rizik od uganuća ili iščašenja zgloba, ključno je da izaberete patike sa posebno dizajniranim reljefnim đonom i mekanim uloškom, radi maksimalne udobnosti prilikom koračanja.

Investirajte u kvalitetan par patika, sa potpisom renomiranih brendova, poput onih iz prodavnica obuće Deichmann u Beogradu i drugim gradovima.

Patike za vežbanje

#2 Neadekvatna sportska oprema

Garderoba takođe može igrati presudnu ulogu, jer ona određuje koliko ćete se ugodno osećati – stoga je bitno da bude dovoljno komotna kako biste se ležernije kretali, ali i dovoljno zategnuta kako vam ne bi smetala.

Razmotrite garderobu koja je satkana od laganih materijala, koji dozvoljavaju koži da nesmetano “diše”, ali istovremeno apsorbuju znoj. 

Kombinacija poliesterskih vlakana, poliamida i elastina mogu biti dobar spoj iz sledećih razloga:

  1. Kvalitetan poliester garantuje čvrstoću i izdržljivost i tokom najintenzivnijih treninga. Vrlo je praktičan prilikom jakih i ponavljajućih poteza tokom vežbanja, trčanja ili vožnje bicikla, te je sastavni deo sportske opreme svakog renomiranog brenda. Takođe, odeću ostavlja bez nabora i čini je prijatnijom na dodir.
  2. Poliamid (najlon) čini odeću prozračnom i laganom, čime umanjuje zamor mišića i osećaj iscrpljenosti. Koža se i lakše hladi tokom intenzivnijeg oblika sporta, što je pogotovo važno tokom letnjih perioda.
  3. Elastin (likra) se savršeno prianja uz kožu, zahvaljujuči činjenici da je elastičan i rastegljiv. Uz to, ne upija znoj, već ga sprovodi dalje u atmosferu i tako pomaže da koža ostane suva i zaštićena.

Helanke, trenerke i topovi sa dry-fit tehnologijom mogu biti idealna opcija, jer održavaju kožu suvom i tokom najintenzivnijih treninga, aujedno pružaju zaštitu od UV zračenja.

#3 Nepravilno ili nedovoljno istezanje pre i posle treninga

Većina ljudi se zagreje pre nego što započne trening, ali nije tajna da ista ta većina ne utroši vreme u istezanju nakon treninga.

Zagrevanje i istezanje su ključni za pripremu mišića i zglobova za fizičku aktivnost, te ih nikako nemojte preskočiti jer možete zadobiti i upalu.

Nedovoljno zagrevanje može dovesti do grčeva u mišićima, istegnuća, kidanja ligamenata i drugih ozbiljnih povreda. 

Uvek se zagrejte pre treninga, a zatim izdvojite vreme za istezanje. Stručnjaci preporučuju da je sesija od 10-ak minuta sasvim dovoljna prevencija povreda i uganuća.

Konačno, jedna od najvažnijih stvari koje možemo uraditi kako bismo smanjili rizik od povreda jeste da slušamo svoje telo. Ako osećamo bol ili nelagodu tokom treninga, treba da usporimo ili prekinemo trening.

Istezanje

#4 Nepravilna ishrana pre i posle treninga

Nepravilna ishrana i hidratacija takođe mogu uticati na vaš trening. 

Dovoljan unos vode je ključan za održavanje hidratacije i izbegavanje dehidratacije tokom treninga. Važno je da uvek imate bočicu vode pored sebe, a možete se odlučiti i za sportsku vodu koja je obogaćena elektrolitima (koje gubimo tokom znojenja), kao i vitaminima i mineralima za dodatan boost.

Osim toga, pravilna ishrana sa dovoljno proteina i drugih hranjivih materija pomaže u izgradnji mišića i povećanju energije. 

Pre treninga je poželjno da uneste kompleksan ugljeni hidrat poput ovsenih pahuljica, dok je nakon treninga važno da konzumirate proteine – oni mogu biti u formi praha, oformljenog napitka ili možete konzumirati jaja, kikiriki, piletinu, soju i slično.

Ukoliko niste niste sigurni koje namirnice ili suplemente je potrebno da koristite, obavezno se posavetujte sa stručnjakom, lekarom ili farmaceutom.

Kako bismo smanjili rizik od povreda tokom treninga, važno je dakle da se posvetimo pravilnoj tehnici izvođenja vežbi, zagrevanju i istezanju, korišćenju odgovarajuće opreme, pridržavanju plana treninga i slušanju svog tela.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija kako biste i sami izbegli najčešće greške prilikom treniranja – pratite naš Smart Fit portal za još korisnih saveta iz sveta fitnesa!