Da bismo razumeli ishranu, ne moramo biti stručnjaci u toj oblasti. Bitno je da razumemo suštinu njenog postojanja i prilagodimo svojim potrebama.

Koncept ishrane može se opisati jednom rečenicom – “Jedi da bi živeo, a ne živi da bi jeo!“

Piramida ishrane predstavlja slikovit prikaz dnevnih potreba našeg organizma. Sve namirnice možemo razvrstati po grupama. Na našem dnevnom meniju potrebno je da se pronađe i voće i povrće, kao i meso, mlečni proizvodi, žitarice, masti i ulja, Naše telo je ono čime ga hranimo. Sve potrebne namirnice potrebno je unositi izbalansirano i u vremenskom razmaku. Ukoliko ste nekada držali dijetu ili primenjivali razne detox metode, sigurno ste primetili ili osetili neku neprijatnost u toku dana. Da li je to vrtoglavica, umor ili mučnina, razlog tome je što su telu oduzeti potrebni nutrijenti, vodeći se time da će se odricanjem ili gladovanjem dostići željena kilaža. POGREŠAN PRISTUP! Sve to može imati vrlo brzo i kratkotrajno dejstvo, ali dugotrajne posledice na organizam i metabolizam. Svaka osoba na svetu ima različit bazalni metabolizam i u skladu sa tim i različite potrebe za unosom hrane. Ishrana se razlikuje kod osoba bez fizičke aktivnosti, osoba sa uravnoteženom fizičkom aktivnosti, sportisti. Razlikuje se i po polu, kao i po ritmu i tempu svakodnevnog života. Ono što je svima zajedničko, jeste da treba da unose sve potrebne nutrijente, ali u različitoj količini.

Smart Fit koncept se upravo bazira na pristupu balansirane ishrane i plana fizičke aktivnosti prema potrebama pojedinca.

Pravilno rapoređivanje namirnica u toku dana i fizička aktivnost koja je rapoređena tako da ne remeti stil života je ono što razlikuje ovaj koncept od svih ostalih. Izgladnjivanje i odricanje je neopravdano, a tradicionalna ishrana je najzdraviji i najprirodniji način da organizam funkcioniše. Potrebno je unositi onu količinu hrane koja je telu potrebna na osnovu bazalnog metabolizma. Takođe ishrana se razlikuje za dva tipa ljudi: oni koji žele da redukuju svoju težinu i za one koji žele da steknu ili održe zdrave navike u ishrani.

Više informacija o kombinovanju ishrane pogledati na: www.smartfit.rs/smart-fit-koncept/

Budi fit, a sit!

Treniraj pametno, a ne naporno!

Smart Fit – Tvoj stil života.