Posao stjuardese može biti izuzetno naporan i zahteva disciplinu, dobru psiho-fizičku formu i ljubaznost prema putnicima. Dok su na radnom zadatku, one moraju biti maksimalno posvećene svom poslu i uvek na raspolaganju za ono za šta su zadužene.

Avionski letovi mogu da traju i do 15 sati, pa je zato važno da stjuardese uvek budu odmorne i u dobroj formi. Tokom tih sati, njihov zadatak je da let učine udobnim i upoznaju putnike sa osnovnim informacijama o letu, kao i da im budu stalno na usluzi.  U nastavku teksta ćete se detaljnije upoznati kako izgleda posao stjuardese i zašto je važno da ona bude u dobroj formi. 

Koja su glavna zaduženja stjuardesa?

Stjuardese imaju zadatak da omoguće bezbedan i uspešan avionski let. To ne podrazumeva samo usluživanje putnika tokom leta, već i pripremu sat vremena pre. Moraju da znaju sve o vremenskim prilikama pre leta, kao i da povedu računa o putnicima kojima je potrebna nega, ukoliko se takvi ukrcaju.

Kada su se uverile u dogovoru sa pilotom da je let bezbedan, mogu da budu na usluzi putnicima i posluže ih hranom i pićem, pomognu im da se udobno smeste, i ljubazno im pojasne sve informacije u vezi sa letom koje zanimaju putnike. 

One predstavljaju kompaniju koju rade, te stoga uvek moraju biti nasmejane i staložene kakvo god da je ponašanje putnika. Nepristojna dobacivanja putnika ili neprikladno ponašanje prema stjuardesama nije dozvoljeno, niti je njima da se upuštaju u svađe. Stjuardese moraju svoju trezvenost zadržati i u kriznim situacijama. U slučaju opasnosti, one su glavni faktor u pružanju pomoći.

Stjuardese moraju da budu u dobroj formi

Posao u kojem se uglavnom kreće ili stoji, zahteva izdržljivo i zdravo telo. Stjuardese zato moraju da vode računa da su uvek naspavane i zdrave, što podrazumeva da imaju umerenu sportsku aktivnost i izbegavaju hranu koja im može narušiti zdravlje na bilo koji način.

Putnici sede u avionu

Zdrava ishrana je najvažniji faktor

Da bi stjuardese bile sposobne da izdrže sve što ih čeka na poslu, moraju voditi računa o ishrani. Pošto nemaju vremena uvek da spremaju same sebi obrok, hrana koju jedu na poslu mora biti bogata vitaminma i mora biti raznovrsna.

Energiju crpe iz hrane koja mora da sadrži zdrave ugljene hidrate, kao što su: žitarice, hleb, krompir, pirinač. Jedna od najboljih užina koje mogu da pojedu jeste voće. Na taj način će uneti zdrave šećere, i neće dobijati na kilaži, a izuzetno je važno da stjuardese budu fit. Sveže povrće je možda i najvažnije, kao meso, koje će im omogućiti unos gvožđa, neophodnog za snagu.

Treninzi tokom pauza od letova su poželjni

Kada slete, stjuardese imaju do 24-48h odmora, koji moraju iskoristiti najpametnije. Važno je da se dobro naspavaju, ukoliko žele odu na masaže ili pokrenu svoje mišiće treninzima umerenog intenziteta

Treningom se telo oslobađa nagomilanog stresa, luči se hormon sreće, a mišići postaju jaki i izdržljivi. Za jednu stjuardesu, važno je da ima dobro držanje, odnosno, jake noge, leđa i stomak. U luksuznim hotelima u kojima najčešće odsedaju, postoje teretane, gde mogu trening odraditi kvalitetno za kratak period.

Alkohol i droga su strogo zabranjeni

Iako imaju pauzu od leta, kada mogu da rade šta žele, stjuardese ne smeju da konzumiraju narkotike ili alkohol, supstance koje bi mogle da utiču na njihovo psiho-fizičko stanje kada se ukrcaju na let. Od njihove spretnosti i trezvenosti u toku avionskog leta može zavisiti nečiji život. 

U periodu odmora, stjuardese imaju vrlo malo vremena. Ako se dobro organizuju, one u roku od 48 sati do drugog leta mogu videti neke delove grada, prošetati se posetiti ili možda neki kafić ili klub. Međitim, najgori vid opuštanja je unošenje supstanci koje loše utiču i mogu dodatno umoriti njihov organizam. 

Koje uslove mora da ispunjava žena da bi bila stjuardesa?

Poželjno je da stjuardesa ima između 18 i 25 godina, ali neke avio kompanije smatraju da se za ovaj posao mogu prijaviti samo žene koje imaju više od 21. godine. Srednjoškolska diploma je, dakle, minimalan uslov.

Prednost imaju devojke koje poznaju odlično engleski jezik, ali je poželjno znati još jedan strani svetski jezik. Završen fakultet je takođe ono što može da utiče na bolju rangiranost pri odabiru. Avio-kompanije preferiraju elokventne, društvene i inteligentne stjuardese.

Stjuardesa ne može biti niska, ali ni previše visoka. Budući da se traži kozervatini izgled, jer su stjuardese uvek sređene, ispeglanog poslovnog odela i vezane kose, pirsinzi i tetovaže na vidnom mestu se ne tolerišu

Posao stjuardese je za neke posao iz snova, budući da on podrazumeva putovanje po celom svetu. Međutim, odlučiti se za ovakav korak podrazumeva mnogo energije, strpljenja i odgovornosti. Osoba koja prihvati ovakav posao, mora biti u dobroj formi da bi uspela da izdrži intenzivan tempo koji joj predstoji.