Ako smatrate da zamrzavanje hrane podrazumeva puko skladištenje namirnica, u velikoj ste zabludi. Pravilno odlaganje hrane u rashladne uređaje obezbeđuje više prostora i garantuje duži rok trajanja zamrznutih namirnica. 

U nastavku teksta vam donosimo neke savete koji će vam pomoći da zamrznutu hranu čuvate na pravilan način i da iskoristite pun potencijal svog zamrzivača.

Ključne stvari koje se tiču zamrzavanja hrane

Pre nego što stavite hranu u zamrzivač, obavezno je ohladite. Ukoliko stavite toplu hranu, ona će povećati temperaturu u zamrzivaču i naškodiće ostalim namirnicama.

Ono što ste jednom odmrzli, nemojte nikada ponovo zamrzavati. 

Ukoliko vam je zamrzivač puniji, utoliko je ekonomičniji, jer hladan vazduh neće puno kružiti, tako da se troši manje energije. Ako već imate slobodnog prostora u zamrzivaču, možete ga popuniti plastičnim bocama koje ćete do polovine napuniti vodom.

Hranu obavezno rasporedite u manja pakovanja, kako ne biste došli u situaciju da je bespotrebno bacate, ali ako vam se učini da hrana koju ste izvadili iz zamrzivača nije dobra, ako ima sumnjiv miris ili boju, obavezno je bacite. Bolje je i to, nego da se prepustite riziku od trovanja neispravnom hranom. 

Obeležite hranu koju stavljate u zamrzivač, jer će vam na taj način biti mnogo lakše da je pronađete kada budete želeli da je upotrebite. 

Vodite računa da zamrzivač uvek bude čist i da su higijenski uslovi za čuvanje hrane besprekorni.  

Zamrzavanje voća i povrća 

Sveže voće i povrće sadrži neuporedivo više hranljivih sastojaka od konzerviranog, a njegovu nutritivnu vrednost sačuvaćete jedino uz pravilno skladištenje.

Srećom, na današnjem tržištu se nude kombinovani frižideri koji osim što imaju deo za zamrzavanje imaju i tzv. VitaFresh ladicu sa podešavanjem vlažnosti, tako da voće i povrće ostaje duže  u svežem stanju, a samim tim je i kvalitetnije za upotrebu. Takvi su npr. bosch frižideri novije generacije. Oni takođe kao svoju osnovnu funkciju imaju mogućnost automatskog otapanja. To sigurno štedi ogromnu količinu vremena, a samim tim i higijena vašeg hladnjaka i zamrzivača bit će na visokom nivou.

Zamrzavanje voća

Ne postoji neki poseban trik kada je u pitanju zamrzavanje voća. Trebate ga oprati i podeliti na delove. Ako ga planirate koristiti bez prethodne termičke obrade, tada bi bilo najbolje posipati ga šećerom.

Zamrznuto šumsko voće

Ako planirate da ga nakon odmrzavanja zagrevate, najbolje bi bilo napraviti sirup od voća. Pomešajte vodu i šećer, a zatim prelijte voće. Ovako pripremljeno voće treba zamrznuti u plastičnoj posudi.

Pročitajte i naš tekst o tome kako da pripremite kandirano i sušeno voće

Zamrzavanje povrća

Za razliku od zamrzavanja voća, postupak zamrzavanja povrća je nešto složeniji. Da  bi povrće zadržalo i boju i ukus, potrebno ga je blanširati  pre zamrzavanja. Zapravo, povrće  kratko prokuvajte u slanoj vodi, a zatim ga odmah stavite u hladnu vodu da zaustavite proces kuvanja. 

Zamrznut grašak

Sačekajte da se povrće dobro ohladi pre zamrzavanja. Ako ga pripremite za zamrzivač na ovaj način, nema potrebe da ga previše kuvate prilikom odmrzavanja, jer ste ga blanširali pre  nego što ste ga stavili u zamrzivač.

Saveti za pravilno zamrzavanje mesa

Što se tiče sirovog mesa, prvo ga izvadite iz pakirovanja u kojem ste ga kupili. Zatim ga stavite u vreću za zamrzavanje, istisnite vazduh i dobro zavežite. Ovako zaleđeno meso možete čuvati najviše četiri meseca.

Mesne prerađevine, poput kobasica, slanine, salame možete čuvati najduže dva meseca. Što se tiče termički obrađene hrane, ne treba je čuvati duže od tri meseca u zamrzivaču.

Imajte na umu da je prokuvano meso izgubilo određeni broj hranljivih sastojaka tokom postupka pripreme, pa ako ga skladištite u zamrzivač ono će izgubiti postojeću strukturu i na kraju će postati bezvredno pa čak i štetno za upotrebu.

Zamrznuto meso

Pravilno zamrzavanje ribe i morskih plodova

Pre nego što se odlučite za skladištenje ribe u zamrzivaču, važno je da je očišćena i suva. Najbolje bi bilo da prvo zamrznete pojedinačno, a zatim smrznutu stavite u plastične vrećice. Na ambalaži stavite datum skladištenja u zamrzivač. Imajte na umu da različite vrste ribe imaju različit rok trajanja u zamrzivaču, tako da možete čuvati:

  • do četiri meseca: pastrmku, jegulju, haringu i sardele
  • do šest meseci: iverak, bakalar i filete
  • do osam meseci: rumbač

Hrana  koja se ne čuva u zamrzivaču

Činjenica je da nam  zamrzivač olakšava i poboljšava životne navike. Možemo zamrzavati sve, od voća, povrća, preko mesa, do gotovih jela, koja će nam se naći uvek kada zatreba. Međutim, određenu hranu nikada ne treba držati u zamrzivaču.

Hrana koja sadrži velike količine vode 

Krastavci, rotkvica, lubenica, krompir, jabuka, narandže – spadaju u hranu koja se ne može čuvati u zamrzivaču. To su namirnice prepune vode, koja se kristalizuje tokom procesa zamrzavanja. Nakon odmrzavanja ove namirnice u potpunosti menjaju strukturu i postaju gnjecave. Ni zelenu salatu ne biste trebali stavljati u zamrzivač, jer će uvenuti i postati smeđa.

Mlečni proizvodi

Ako zamrznete jogurt, kremaste i polutvrde sireve i slične mlečne proizvode, to neće štetiti vašem zdravlju, ali će ove namirnice izgubiti svoj izvorni ukus. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu ovih proizvoda i menjaju ga. Nakon otapanja ovi proizvodi postaju vodenasti i promeniće svoj ukus.

Sveža i kuhana jaja

Jaja su još jedna namirnica koja se ne može zamrzavati, jer će promeniti strukturu. Sveža jaja u ljusci će  prsnuti, a smrznuta kuvana jaja postaće gumena. 

Pržena hrana

Prženu hranu nije preporučljivo stavljati u zamrzivač, jer će nakon odmrzavanja promeniti ukus i postati gnjecava.

Nadamo se da će vam naši saveti za zamrzavanje hrane biti korisni. Ako i vi imate neki zanimljiv i praktičan predlog za zamrzavanje hrane, podelite ga sa nama!