Kao što je važno da se trudnice i dojilje pridržavaju pažljivo isplanirane dijete koja je obogaćena adekvatnim minerilima i vitaminima, tako je podjednako važno i da vašim mališanima kasnije obezbedite isti tretman.

Priprema zdravih obroka za bebe je nužan korak ka njihovom pravilnom razvijanju – izbalansirana ishrana sa dobrim odnosom mikro i makronutrijenata je esencijalna potpora za razvijanje motornih i kognitivnih veština kod beba.

S tim u vezi, naredne redove smo posvetili savetima za pripremu zdravih obroka za vaše najmilije – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

U kom uzrastu bebe prelaze na čvrstu hranu?

Iako postoji mnogo teorija o momentu uvođenja čvrstih namirnica u ishranu bebe, stručnjaci nagoveštavaju da ne postoji univerzalno vreme prelaska na ovaj režim ishrane. 

Kao glavni razlog za to se navodi činjenica da se digestivni sistem kod svakog deteta razlikuje, te će neke bebe biti spremne već nakon navršena 4 meseca, a neke sa 8 meseci.

Statistika pokazuje da je većina mališana spremna da se prilagodi ovom režimu ishrane u periodu između 5. i 7. meseca života

Ukoliko je vaše dete sposobno da sedi uspravno u hranilici i ako neprestano gura jezik napolje nakon što mu dajete tečnu hranu na kašiku, možda je vreme da se uvede čvrsta i zdrava večera za bebu.

Takođe, možete proveriti spremnost vaših mališana da se adaptiraju na ovaj režim ishrane tako što ćete ispitati njihovu stolicu. Ishrana kod beba koja se ne zasniva isključivo na mlečnim proizvodima čini da feces poprimi braon nijansu, a njegova konzistencija je najčešće kašasta. S tim u vezi, ukoliko se javi opstinencija nakon nekoliko dana, značo da vaše dete nije spremno da se adaptira.

Beba jede u hranilici

Doručak i ručak kod beba

Ono što je važno da naglasimo, posebno novopečenim roditeljima, jeste da majčino ili adaptirano mleko treba da ostane osnovna hrana kod mališana do 6. meseca života – jer je oplemenjena mineralima i vitamina koje dete još uvek ne može da unese i apsorbuje putem hrane.

Namrinice koje postepeno treba da uvedete su one koje su bogate vlaknima, proteinima i dobrim ugljenim hidratima. Najčešće se savetuje da napravite kombinaciju povrća ili voća, žitarica i nekog oblika mlečnog proizvoda.

Doručak može biti koncipiran i isključivo od voća ili povrća. Ove dve grupe namirnica pružaju najviše energije, te su idealan izbor za prvi obrok, jer je deci ujutru potrebno najviše snage zarad svakodnevnih aktivnosti.

Evo jednog primera za lak i svarljiv doručak – kašica od banane.

Banana je bogata kalijumom, vrlo je sita i pruža dovoljnu količinu ugljenih hidrata, a sve što je potrebno jeste da je ispasirate i dodate malo adaptiranog mleka. Pouzdano zanmo da ih nijedan mališan neće odbiti.

Što se ručka tiče, možete razmotriti opciju da napravite: 

  • Batat sa maslinovim uljem – za ovo jelo je potrebno da oljuštite i iseckate sladak krompir na kocikce, a potom da ga potpoite u vodu i ostavite da se kuva dok ne bude u potpunosti mekan. Ispasirajte ga viljuškom, ubacite u blender i za kraj pomešajte sa jednom kafenom kašičicom maslinovog ulja – za dobre lipide.
  • Pire povrća – ovo jelo možete spremati sa povrćem koje se lako pasira, poput kšargarepe ili graška. Odabrano očišćeno povrće pomešajte sa oljuštenim krompirom po izboru (mlad, regularan ili batat) i kuvajte dok ne postane potpuno mekano. Kao i u prethodnom slučaju, možete ga ručno ispasirati ili ubacite u blender.

Večera kod beba

Večera za bebe može biti nešto sitiji obrok, pa se često savetuje da ubacite neko meso u njega. Naravno, meso je potrebno dobro termički obraditi, a preporučuje se da ga uvedete tek nakon 10. meseca života, kada se su glavni zubići već iznikli.

Griz za bebe je nepogrešiv izbor za bilo koji uzrast, a ukoliko je vaš mališan spreman za raznovrsniji obrok – preporučujemo da isprobate još neke žitarice.

Možete se opredeliti za amarant, heljdu, ovas, ječam ili spletu, kao i za žitaricu koja je bogata proteinima – kinoa

Spleta sadrži kompleks vitamina B i poseduje čak 8 puta više minerala od drugih žitarica. Karakteristična je po svom slatkastom ukusu, pa verujemo da će je tvoj mezimac obožavati.

Za večeru možete spremiti spletu sa kiselim mlekom i obarenim spanaćem, kako bi vaša beba dobila sve neophodne nutrijente u jednom obroku. Umesto splete možete koristiti i kinou, samo je tada važno da je očistite i potopite noć pre kako biste se rešile suptilne gorčine u opni. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i poučan, te da smo vam pružili sve relevantne informacije kako biste pripremili savršen obrok za vašu bebe – Želimo vam puno sreće u kuvanju!