„Ovo nije zdravo“, „Meso šteti organizmu“, „Povrće i voće je zagađeno“, „Jedi ovo“, „Ovo izbegavaj“, „Dijeta JLo“, „Tajna linija Nicole Kidman“, „bla bla bla“… Glavne teme tokom ispijanja kafi i kosmopolitan priče drugarica u šetnji koje se svode na „Da li si čula za…?“

U poslednje vreme mnogo se priča o „raw“ ishrani koja je pokupila simpatije osoba koje vode zdrav život a i onih koji misle da će na taj način brzo smršati. Dakle u čemu je reč?

„Raw“ je reč engleskog porekla i ima značenje „sirov/a“. Reč je o hrani koja nije termički obrađena i koja se konzumira u svežem, sirovom obliku. Najpre se odnosi na voće i povrće, jer se smatra da na taj način ove namirnice zadržavaju sve vitamine i nutritivne vrednosti.

Ovakav vid ishrane se bazira na unosu namirnica u srazmeri:

– 75% sirovo sveže voće

– 20 % salate i povrće

– 5% orašasti plodovi i semenke.

A photo posted by Smart Fit (@smartfit.rs) on

Razlika između vegetarijanaca i vegana je što vegan izbacuje i produkte u kojima postoje sastojci životinskog porekla, pa makar i u tragovima, kao što su jaja, mleko ili med… Isključivo im se ishrana bazira na biljnim namirnicama. A konzument „raw“ ishrane, čak ni biljne namirnice termički ne obrađuje. Proteini se dobijaju preko orašastih plodova. Sa druge strane većina populacije u svojoj ishrani implementiraju meso, a tu spadaju i riba, plodovi mora, ptice, dakle, sve životinje, vodeći se piramidom ishrane. 

Nije bitno koju teoriju ishrane vi podržavate, već da možete unosom namirnica u okviru svoje ishrane dobiti sve potrebne nutrijente koji su neophodni vašem organizmu.

Koncept kombinovanja namirnica u okviru Smart Fit plana ishrane je da podrži lični izbor pojedinca i da na osnovu 4 grupe namirnica može da odabere ono što voli da jede, a da eliminiše ono što ne voli, a da podjednako unese onu količinu hrane koja je njemu potrebna na osnovu svog bazalnog metabolizma i targetirane grupe. Da bi znao koji je to njemu dnevni kalorijski unos potreban, saznaje pomoću formule u okviru svog priručnika, a 4 činije različitih boja koje su deo programa mu omogućavaju da lakše dozira namirnice i ne razmišlja o kalorijama, jer Smart Fit misli za to.

A photo posted by Smart Fit (@smartfit.rs) on

Dakle, ovog leta budi FIT, a SIT uz Smart Fit trenera i koncepta ishrane i treninga.

Smart Fit – Tvoj stil života!