Da Džin Miler pre tridesetak godina nije povredila koleno i dobila savet od ortopeda da vežbajući jača mišiće nogu, pre svega butina, ko zna ko bi i kada “izmislio” steper za aerobik. Da bi ispoštovala preporuku lekara američka nastavnica fiskulture je prevrnula mali drveni sanduk za mleko i počela ritmično da se penje i silazi sa njega. 

Tako je žuta stara kutija, nalik na gajbicu, u kojoj raznosači odjednom ponesu više flaša mleka držeći je pomoću proreza za ruke sa strane, počela da biva korisna kao sportski rekvizit. Džin MIler je mesecima vežbala, rešila problem sa kolenom i ubrzo zakucala na vrata svetske kompanije koja proizvodi sportsku opremu i rekvizite za rekreaciju i vežbanje. 

Imala je u glavi oko dvesta vežbi i osmišljen trening sa malim stepenikom, koji pokreću kardiovaskularni sistem i oblikuju telo. Bila je ubedljiva i prvi steper za aerobik je patentiran i napravljen 1989. a tri godine kasnije promovisan je i celokupan fitnes program vežbanja sa steperom ili stepenikom kao rekvizitom. Kakve vežbe se na steperu mogu raditi, kako i kakva je korist od njih, pojasnićemo u tekstu koji sledi.

Steper za aerobik je sjajan za rekreaciju u društvu prijatelja 

Aerobik vežbe čine mnogobrojni različiti pokreti nogu i ruku koji se obavezno izvode uz muziku. Ona ovom sportu daje poseban karakter, čini ga zanimljivim i doprinosi ritmičnom izvođenju često vrlo dobro osmišljene koreografije. Steperi su postali obavezan rekvizit u ozbiljnim fitnes klubovima, u takozvanim klubovima zdravlja, ali i drugim salama za vežbanje, u kojima ih koriste i profesionalci i rekreativci. 

Steperi za aerobik po povoljnim cenama su posebno važni onima koji odluče da počnu da se rekreiraju kod kuće pa su u potrazi za što cenovno pristupačnijim rekvizitima. Bez obzira na brend, ipak, moraju da budu kvalitetni i dugotrajni. Pored korišćenja kvalitetne opreme, sportski strčnjaci tvrde da je vežbanje uz muziku i dobro raspoloženje dobitna kombinacija za kvalitetno razvijanje motoričkih, funkcionalnih i psiholoških sposobnosti.

Muzika daje ritam vežbanju na steperu za aerobik

Ove benefite vežbanja na steperu osetiće i mladi i iskusni rekreativci, kao i profesionalni sportisti, s obzirom da su steper i takozvane bučice za ruke nešto što se podrazumeva u svakoj teretani ili sali za vežbanje. Interesantno je da su u početku vežbe na steperu masovno prihvatili muškarci, kao deo treninga snage. 

Iako bi se reklo da je teško preporučiti isti program vežbanja svima koji žele da se “razmrdaju” posle dugotrajnog sedenja, na poslu, za kompjuterom, u školi ili na predavanju na fakultetu, aerobik na step klupici mogao bi da bude dobar predlog. 

Glasna muzika daje ritam treningu, budi poletnost i elan, a kontrolisani i ujednačeni ritam stimuliše rad srca i pluća. Vežbačice i vežbači izvode koreografske korake uz vođu treninga koji odbrojava ponavljanja i diktira tempo, tako da svako može dobro da se oznoji, oslobodi napetosti – i zategne mišiće.

Još bolji učinak postiže se korišćenjem “otežavajućih” dodataka i tegova na rukama i nogama kao i pokretima i okretima koji će aktivirati mišiće stomaka i grudi. Važno je da kada se kasnije stane na vagu ona pokaže neki kilogram manje.

devojka u zelenim helankama trči uz stepenice

Steper ili mali teg – poklon koji uvek obraduje

Kad već pominjemo tegiće i stepere odavno su oni koji poklanjaju samo originalne stvari svojim rođacima i prijateljima počeli da za rođendan i novogodišnje praznike u šarene kese pakuju “teške” darove. Pogotovo ako se ovi vajkaju da bi vežbali, ali ne znaju šta. Evo aerobik na steperu, na primer.

Kad dobiju steper mogu da odu u obližnji sportski centar, “klub zdravlja” u nekoj sali ili vežbaju u dnevnoj sobi pošto sklone stočić negde sa strane, puste muziku i počnu da skakuću. Kako? To je moguće videti na televizoru, ukoliko je primerak proizvoda novih tehnologija i može da emituje vežbe sa interneta i “jutjuba”. Mada mogu da posluže i kompjuter i mobilni telefon.

U stanu je teško vežbati zbog komšija

Ipak, ako stanujete u zgradi i ne biste da pokvarite odnose sa komšijama glasnom muzikom i skakanjem “po glavi” onima ispod, bilo bi bolje da vežbate negde drugde, mada steperi za aerobik mogu biti korišćeni i za mnogo tiše vežbe snage, pa su dobri i za kućnu teretanu.

U teretani steperi za aerobik su obavezan deo rekvizita. Tu ćete se grupno razmahati i biti zadovoljni što vežbate u društvu, oznojeni i srećni bez obzira na godine, što je uostalom dobra strana vežbanja na steperu. Ukoliko živite u kući, prionite na individualno rekreiranje do mile volje i pozovite prijatelje da vam se pridruže.

Ipak, pretpostavimo da ste prvo odlučili da “malo smršate”, potom da ste možda korigovali  ishranu, trudeći se da ona bude pravilna i zdrava a tek onda prionuli na vežbanje i znojenje. Podsetimo se da i steper, poput pismenog zadatka u školi, diktira trodelni trening, sa uvodom, razradom i zaključkom

Uvodni deo je zagrevanje, glavni deo čini vežbanje u kome se tempo usklađuje sa potrebom ili mogućnostima vežbača. Tome se prilagođava i muzika. Brzi “kardio rafali”, kako to kažu neki treneri, ostavljaju se za kraj, dok zaključni deo treninga predstavlja istezanje mišića.

Ostavite stres na steperu za aerobik ili na – stepeništu

Vežbanje na steperu pre svega jača donji deo leđa, stražnjicu i butine, ali koriste celom telu. Pri tome se podrazumeva pravilno držanje da bi se vežba valjano izvela i da ne bi bilo povređivanja. Bazno kretanje u step aerobiku je koračanje, a osnovni korak su zapravo penjanje i silaženje sa stepera. Nazivi koraka: osnovni, široki, naizmenični sa strane, samo su prvi na spisku stotine onih koje ljubitelji vežbanja izvode na stepeniku ili step klupi, kako steper neki nazivaju.

Čak i kada shvatite da vam ne radi lift a stanujete u potkrovlju na šestom spratu, pomislite da je to dobro – da se dodatno malo umorite a neraspoloženje i nezadovoljstvo ostavite na stepenicama. Mada je dug spisak dobrih strana vežbanja ako biste odlučili da okrenete novu stranicu u životu i počnete da idete na rekreaciju. 

Shvatićete to već posle nekoliko treninga posle kojih ćete se lepše osećati, biti smireni i zadovoljni. Doduše možda ćete imati upalu mišića, ali ona brzo prođe. Nadamo se da je priča koju smo vam preneli i sve pomenute dobre strane vežbanja bile dovoljno inspirativne da učinite nešto dobro za svoje zdravlje. I napravite pravi korak. Vaš steper vas čeka!