Infantilne kolike, ili kako ih drugačije nazivamo, grčevi kod beba, mogu se pojaviti već oko druge nedelje po rođenju. Svaka beba je različita, ali se smatra da grčevi prolaze oko 3. meseca života. Istraživanja su pokazala da od kolika pati od 10 – 30 % beba, koje su mlađe od 3 meseca. Retki su slučajevi u kojima se grčevi kod beba mogu javljati sve do šestog, a još ređi kada opstaju sve do devetog meseca. Bebin organizam vari hranu između podoja, pa se grčevi uglavnom tada javljaju.

Kod kolika, doktori imaju pravilo broja 3. Tri puta dnevno po tri sata plača, i to najmanje tri nedelje zaredom. Plač koji se javlja u ovom stanju je drugačiji od ostalih vrsta plača, koje bebe koriste kada im nešto nije po volji. Naravno, ne mora se sve odvijati po doktorskom pravilu broja tri, jer to je samo teorija, pa i ako vaša beba ima drugačiji ritam plača, verovatno pati od grčeva. Simptomi koji ukazuju da su počeli grčevi su: intenzivan plač koji traje dugo, beba steže pesnice, grči noge pa ih potom opruža, kao i velika uznemirenost koju je teško smiriti.

Masaža koja opušta bebe i smiruje plač

Beba koja uporno plače, nije nimalo prijatan prizor za roditelje, pogotovo ako im je to prvo dete. Gledate kako da joj na sve načine pomognete, ali sve to i vas dodatno iscrpljuje. U brojnim knjigama, ali i tutorijalima na internetu, postoje razne vežbice i tehnike masaže, koje mogu redovnom primenom dovesti do poboljšanja i umirenja bebe. Period nakon kupanja je najbolji za masažu i vežbe. Nakon ovoga, beba će se osećati smirenije i lakše će utonuti u san. Veoma je važno da sa masažom počnete 40 – 50 minuta nakon jela, kako ne biste iritirali bebin želudac. Koristite ulje koje je namenjeno bebama, kako bi efekti masaže bili najbolji.

Nekoliko tehnika koje pomažu da se oslobodite grčeva kod beba

Tehnike koje vam mogu pomoći da biste ublažili grčeve kod beba poznate su pod nazivima: sunce i mesec, čišćenje peska, tigar na drvetu, I Love U i tehnika bicikla. Tehnika sunce i mesec podrazumeva da bebin stomačić posmatrate kao sat. Na vrhu stomačića je broj 12, a na dnu broj 6. Potom uzmite ulje za masažu, i sa masažom počnite od dna stomačića. Levom rukom krećite se od dna do vrha stomačića, a zatim desnom rukom masirajte od vrha stomačića ka dnu, prateći broj 12 i broj 6. Potrebno je da ovu vežbu ponovite 6 puta, kako bi se gasovi koji su mučili bebu, lakše otklonili.

Čišćenje peska je tehnika koja umiruje bebu. Postavite ruke na vrh bebinog stomačića, ispod rebara i lagano ih spuštajte niz njen stomačić. Ove pokrete ponovite 6 puta, kako bi se gasovi oslobodili. Tehnika tigar na drvetu, je tehnika koja se preporučuje za kraj vaše svakodnevne rutine. Beba leži na stomačiću, a vi jednu ruku stavite ispod stomačića, od vrata do predela gde se nalazi pelena. Drugom rukom, masirajte joj leđa, i to u smeru kretanja kazaljke na satu, oko 20 sekundi. Beba će osećati sigurnost, i umiriće se.

I Love U mašaža, osim što je efikasna za izbacivanje vazduha u crevima, pomaže vam da se dodatno povežete sa svojom bebom. Masažu započnite nežnim ispisivanjem slova I na bebinom stomačiću. Nakon slova I ispišite slova L i U, a zatim bebina kolena približite grudima, kako bi se gasovi oslobodili. Tehnika bicikla, je svakako jedna od najkorišćenijih tehnika, prilikom oslobađanja od grčeva kod beba. Nežnim pokretima utrljajte ulje za masažu na noge vaše bebe, pa zatim prinesite jedno pa drugo koleno bebinim grudima. Zadržite ovaj položaj oko 3 – 4 sekunde, pre nego što pređete na drugo koleno.