Sedelački način života doneo je sa sobom mnoge loše stvari. Jedna od pošasti današnjice koja je posledica i sedelačkog načina života, između ostalog, jeste višak kilograma. Procentualno veliki broj dece i odraslih muči muku sa viškom kilograma. Tome doprinosi i način ishrane, moramo da pomenemo, ali i nedostatak fizičke aktivnosti kod mlađih i starijih.

Izgovori za netreniranje su razni, a najčešće se vrte oko nedostatka vremena. Da to ne mora biti slučaj i da vaše telo može biti oblikovano i zategnuto uz minimalno izdvojeno vreme, uverićete se ako nabavite pilates loptu.

Ovaj rekvizit za treniranje može biti veoma koristan za kućni trening, samo ako umete lepo da izbalansirate vežbe. Za žene, zna se, kukovi, bedra, butine, zadnjica i stomak, to su ključni delovi na koje se treba koncentrisati kada je taloženje masti u pitanju. Pilates lopta u ovim slučajevima može sjajno poslužiti.

Zagrevanje, odnosno, kardio trening je obavezan pre samog vežbanja. To možete uraditi tako što ćete preskakati vijaču ili se gore-dole penjati i silaziti stepenicama.

Celulit na butinama

Celulit, naročito na butinama, muči sve žene. Gde god da se nataloži, veoma je uporan i nije lako otarasiti ga se. Zbog toga su vežbe neophodne, ali ne samo vežbe. Da se ne lažemo, prvenstveno celulit treba mazati kremom, a vežbe su odlične kao dopuna za oblikovanje, zatežanje i gubljenje centimetara u obimu.

Jedna od vežbi za celulit koju možete raditi sa pilates loptom podrazumeva da loptu oslonite na zid, a vi da je na zid pritisnete svojim leđima. Lopti ne dozvoljavate da padne, to znači da je pritiskate dovoljno čvrsto, ali i dovoljno labavo, kako ne bi izletela. Potreban je balans.

Ruke su na bokovima, a noge su raširene. Spuštate se na dole, u čučanj, sve vreme držeći pilates loptu leđima i kotrljajući je na dole. Spuštate se onoliko koliko možete, a onda se vraćate na gore.Povratak na gore ne sme biti do kraja, noge su gore uvek u blagoj napetosti. Dakle, podižete se tako da kolena ostanu povijena. Da biste izbegli pritisak na kolena, veoma je važno da težinu svog tela nikako ne spuštate na njih, već na butine i zadnjicu, koju stalno stežete. Tako ćete postići najpuniji efekat ove vežbe. Ponovite je u 2 serije, po 20 puta.

U kombinaciji sa dobrim anticelulit sredstvom, rezultat je zagarantovan.

Salo na stomaku

Protiv sala na stomaku najefikasnije se borimo izbalansiranom ishranom i ispijanjem dovoljne količine vode tokom dana. Ponekad su hormoni ili loš metabolizam crevne flore zaslužni za veliki i naduven stomak. Loša ishrana negativno utiče na naše zdravlje i na naš izgled.

Ipak, vežbe veoma mogu pomoći, zato imamo predlog za vežbanje sa pilates loptom. Šta je bolje od već proverenih trbušnjaka, ali na malo drugačiji, zanimljiviji način. Potrebno je da za vreme ove vežbe ležite na leđima, a da vam se pilates lopta nalazi u rukama. Sve što je potrebno da radite, to je da noge podignete visoko i da pilates loptu iz ruku prihvatite nogama. Oda isto to uradite u suprotnom smeru, odnosno, loptu s nogu prebacite u ruke i opet legnete.

Na ovaj način aktivirate svoje stomačne mišiće na malo uzbudljiviji način. Potrebno je da vežbu ponovite u 3 serije, po 10 puta.

Još jedna odlična vežba za trbušnjake sa pilates loptom je da legnete na stomak, a lopta vam se nalazi između nogu. Ovde nema prebacivanja, samo odizanja lopte i ruku od zemlje na gore, a onda se vratite u ležeći položaj. Ovu vežbu možete uraditi u 2 serije, po 10 ponavljanja.

Ne zaboravite da pravilno dišete i da se odmorite između dve serije. Opuštanje mišića je veoma važno, kako bi bili spremni za novu napetost.

Jastučići na bedrima

Jastučići na bedrima ili „jahaće pantalone”, kako još vole da ih zovu, predstavljaju noćnu moru za žene i muškarce. Pilates lopta i ovde može biti od velike pomoći, ako uradite sledeću vežbu.

Ona podrazumeva ležanje na strunjači, i to na boku, a lopta se nalazi između nogu. Gornji deo tela se spušten na strunjaču, a vežba se sastoji u tome da se donji deo tela, dok ležite na strani, pomera na gore. Sve to, ponovićemo, sa loptom među nogama.

Vežba treba da se ponovi na obe strane tela, prvo jedna pa druga. Vežba se radi u 3 serije, po 10 ponavljanja. Dakle, naizmenično, jedna strana deset puta na gore, mala pauza, druga strana deset puta na gore. Onda još dva puta isto. Između serija napraviti mini pauzu od dvadesetak sekundi.

Vežbu treba raditi polako, ne žureći i vodeći računa o disanju. Disati pravilno je kod svih vežbica izuzetno važno. Ovim načinom korišćenja pilates lopte, vežbate i unutrašnje mišiće butina, dok stežete loptu, ali i gornje delove bedara, dok ih odižete od zemlje. Za ovu vežbu ne treba mnogo vremena ni truda, a veoma je korisna.

Široki kukovi

Sa problemom širokih kukova ponekad je teško boriti se jer oni mogu biti nasledni. Sva je prilika da, ako je majka tako građena, tako će građena biti i ćerka. Tu nema baš previše pomoći, ali se situacija i te kako može ublažiti skidanjem viška kilograma sa tog dela. Kilogrami, pogađate, idu baš prvo tu, gde ne treba. Vežbe oblikovanja od velikog su značaja, a jedna od najboljih je ova.

Pilates lopta je na podu, a vi se rukama oslonite na nju. Malo ste povijeni u struku, ali to je normalno, pošto je lopta niža. Vežba se sastoji u tome da prvo jednu pa drugu nogu podižete u stranu, onoliko koliko možete u visinu. Ponavljanje jednom nogom je deset puta, a onda se prelaži na drugu.

Uradite 3 serije po 10 ponavljanja za obe noge, za najbolje efekte. Prilikom ove vežbe aktivirate različite grupe mišića.

Velika zadnjica

Oblikovanje zadnjice je izazov za sebe. Činjenica je da se i na nju lepe sve kalorije koje unesemo, pa se zato i prilikom vežbanja moramo svojski potruditi da se i celulit i višak masnih naslaga uspešno sa nje sklone.

Ima više vežbi koje možete raditi za oblikovanje zadnje lože, a ovo su neke od najefikasnijih.

Iskorak, vežba koja se može raditi sa i bez lopte. Sa loptom, to bi bili čučnjevi sa iskorakom. Dok smo na jednu nogu prebacili težinu, druga nam je naslonjena na loptu. Stabilna noga je ispred, a ova sa loptom je iza. Vežbamo tako što stabilnu nogu spuštamo u čučanj, dok druga noga pomera loptu unazad. Onda se vraćamo u prvobitni položaj.

Ovo ponavljanje je dovoljno 10 puta za jednu i 10 puta za drugu nogu. Ozbiljna je vežba, pa je dovoljna i po jedna serija.

Još jedna vežba koja je odlična za zadnjicu, ali i za butine, podrazumeva da samo savite loptu između nogu, dok stojite i da je naizmenično stežete i otpuštate. Tako 10 puta. Kada stežete, treba zadržati 5-6 sekundi. Tom prilikom stežite i zadnjicu, pa onda opustite. Redovnim ponavljanjem, ova vežba biće odlična za mišiće zadnjice, ali i nogu.

Vežbanje je lek

Kako god možete, u kojim god uslovima, važno je ne zapostaviti telesno zdravlje jer ono donosi pregršt benefita za celokupan organizam. Vežbe sa pilates loptom spadaju u najdelotvornije, najlakše i najzabavnije koje možete raditi, ne samo u nekom fitnes centru, nego i vežbati kod kuće.

Samo deset minuta dnevno dovoljno je da se telo oblikuje onako kako mi želimo. Svako može odvojiti u danu deset minuta ta sebe i svoje telo. Zato, trk po pilates loptu i započnite već danas svoju dnevnu rutinu.