Sa dolaskom proleća i buđenjem prirode, često se osvežava i naša potreba za promenama u načinu života i ishrani. Ovo razdoblje je idealno za osnaživanje organizma vitaminima i mineralima, koji su ključni za održavanje zdravlja ivitalnosti. Promene u sezonskim uslovima često sa sobom donose i nove izazove za naš imunološki sistem, stoga je važno ne zaboraviti na bogatstvo hranljivih materija koje su nam sada na raspolaganju. Povećan unos svežeg voća, povrća i integralnih žitarica može znatno doprineti boljoj snabdevenosti organizma esencijalnim nutrijentima. Takođe, proleće je savršen trenutak za reviziju i eventualno dopunu naše dnevne rutine suplementima, ukoliko je to potrebno, kako bismo osigurali da naše telo ima sve što mu je potrebno za harmoničan rad i otpornost na stres i bolesti. Ulaganje u dobrobit kroz pravilnu ishranu i adekvatnu suplementaciju omogućava nam da u punoj meri uživamo u lepoti i energiji proleća.

Spremimo se za prelaz s jednog godišnjeg doba na drugo

Prelaz iz jednog godišnjeg doba u drugo predstavlja idealan trenutak za prilagođavanje našeg načina života i navika kako bismo maksimalno iskoristili promene koje nam dolaze. Sa završetkom zime i dolaskom proleća, osim što priroda prelazi u novi ciklus cvetanja i rasta, i mi trebamo osvežiti svoje rutine, usmeravajući pažnju na detoksikaciju organizma, obnavljanje energije i jačanje imuniteta. To uključuje reviziju ishrane sa fokusom na sezonsko voće i povrće bogato vitaminima i mineralima, povećanje fizičke aktivnosti kako bismo iskoristili duže dnevno svetlo i poboljšali fizičku kondiciju, kao i osiguravanje dovoljnog odmora i kvalitetnog sna za mentalnu i emotivnu ravnotežu. Ali koji su to vitamini koji su svima potrebni i da li je ono što je potrebno jednom čoveku isto tako potrebno i drugom? Ima nekih minerala koji su neophodni svima i čiji se unos mora pojačati u određenom periodu, bez obzira na uzrast i pol. Neki od njih su cink i selen.

Takođe, nije naodmet preispitati i mentalno zdravlje, posvetiti se aktivnostima koje nas ispunjavaju i daju nam energiju, kao što su hobiji ili provođenje vremena u prirodi. Sve su to koraci koji nam pomažu da se harmonično prilagodimo promenama, iskoristimo prednosti koje nam svako godišnje doba nudi i očuvamo dobrobit u dinamičnom ritmu promena.

Zašto cink, zašto selen i zašto cink i selen u kombinaciji

Da krenemo redom, i to od minerala koji je verovatno mnogima poznat, ako ništa drugo, onda iz reklama za preparate za jačanje imuniteta koji bez njega ne mogu. Ono što je  u svetu vitamina vitamin C, to je  u svetu minerala cink. Izuzetno je važan za imunitet, ali i celokupan organizam, naročito za nervni sistem, za rast, razvoj i reprodukciju. Kako se minerali nalaze u zemlji, oni su u sastavu i određenih plodova koje nam zemlja omogućava – u raznim semenkama (bundeva, susam, tikvica), u mahunarkama, kikirikiju i indijskom orahu, bademima, zatim žitaricama, krompiru… Što se tiče namirnica životinjskog porekla, to su meso, jaja i mlečni proizvodi. Iako ima mnogo namirnica koje ga sadrže, one ne mogu obezbediti dovoljan unos čoveku, te ga je neophodno dodavati u ishranu kroz suplemente.

Selen je još jedan mineral koji iz zemlje i vode dolazi do namirnica koje čovek koristi u ishrani – meso (svinjsko, juneće, pileće, ćureće), mlečnim proizvodima, jajima, zatim riba, od voća tu su banane, od koštunjavog opet indijski orah, brazilski orah. Prisutan je i u sočivu, ovsenim pahuljicama, integralnom pirinču. To je mineral koji štiti od infekcija, oksidativnog stresa i oštećenja, i ima neizrecivu ulogu u odbrambenom sistemu ljudi.

Kada cink i selen ukombinujemo, i kao suplemente ih unosimo u organizam, uneli smo minerale koji zajedno igraju veliku ulogu u održavanju dobrog stanja štitaste žlezde. A znamo da štitna žlezda nije “samo” štitna žlezda, od njenog rada zavisi gotovo čitav organizam – a to su pre svega metabolizam, kardiovaskularni sistem, digestivni sistem, nervni sistem , kao i mentalne funkcije. Dakle, tiče se svih najvažnijih funkcija u organizmu. Kako se dovoljnim unosom kombinacije cinka i selena omogući normalan rad štitne žlezde, nema zime ni za sve navedene sisteme u organizmu. 

Još neki vitamini koji su važni za jačanje imuniteta

Pored neprikosnovenog vitamina C kao opštepoznatog u borbi protiv virusa, bakterija i prehlada, postoji još mnogo vitamina koji pomažu da se naš organizam od svega toga odbrani. Red je da se počne od vitamina A, koji je neophodan da se održi sluzokoža u takvom stanju da spreči ulazak patogena. On je takođe veoma važan za stvaranje leukocita (belih krvnih zrnaca), a oni su prvi na liniji fronta u borbi sa infekcijama. Nalazi se u krompiru, šargarepi, spanaću, morskoj ribi, kajsijama, žumancu. Tu su zatim vitamini iz grupe B, najpre B6, koji pomaže u stvaranju antitela i metabolizma ugljenih hidrata i proteina. Nalazi se u pilećem i ćurećem mesu, leblebijama, lososu i tuni, i bananama. Vitamin koji je najlepše kad ga unosimo uživajući na suncu, vitamin D, važan je da bi imune ćelije funkcionisale pravilno i stimuliše proizvodnju proteina koji su neophodni u borbi protiv infekcija, a to su antimikrobni peptidi. Izvori vitamina D su pored sunčeve svetlosti, i masna morska riba, mleko, žitarice i sok od pomorandže. I za kraj vitamin E – koji štiti ćelije od razornog dejstva slobodnih radikala i ključan je za imunitet jer stimuliše razvoj antitela i belih krvnih zrnaca. Avokado, blitva i spanać su zeleniš gde ga ima dosta, kao i u bademu i suncokretu.