Porođaj je veoma značajan ali i vrlo stresan čin u životu svake žene. Jedna od stvari koje ga takvim čine su i suočavanje sa nagomilanim masnim naslagama posle njega. Ni jednoj ženi, bilo da je sportski neaktivna, prosečne građe ili sportiskinja, ne pada lako da se suoči sa naslagama na stomaku, bokovima, butinama.

Međutim, topljenje viška masnih naslaga posle porođaja nije jednako naporan posao za “običnu” mamu i sportistu čiji mišići rade za nju, a takođe, tu su i posebni programi i načini ishrane kojih se žene u sportu pridržavaju kako bi u najkraćem vremenskom periodu bile spremne da se vrate na staze ili terene.

Dakle, u čemu je štos? 

Koje su to male tajne sportista za idelnu liniju nakon porođaja?

Posvećenost treninzima snage – zdrava navika koja uđe u krv

Ukoliko ste uspavale dete u savršeno uređenom krevecu, vreme je da pustite da o njegovoj udobnosti narednih nekoliko sati “brine” neodoljiva pletenica jastuk za krevetac, koju ste tako brižno birale iščekujući prinovu – a vi se posvetite jedinom pravom načinu da se sa viškom kilograma oprostite, a to su – tegovi.

Treninzi su najbolji način da se do rezultata dođe bez dosadnog “jo-jo” efekta, i da se ponovo aktivira metabolizam koji se uspavao pod naletome estrogena u trudnoći. Dok beba spava, vi se posvetite ojačavanju muskulature u teretani, ili, ukoliko ste u mogućnosti – nabavite masivnije tegove i strunjaču za vežbanje kod kuće.

Uz trening snage, ne samo da će višak kilograma postati misaona imenica, već ćete se osloboditi i najupornijeg neprijatelja svih žena, a ne samo porodilja, a to je vodeni celulit.

Zašto sportisti lakše mršave? 

Fenomen “mišićne memorije” – nagrada za istrajnost u teretani

Za snagu i veličinu mišića najvažnije je čvrsto i stabilno jezgro, koje kontroliše sintezu proteina. Što imate više mišića, to će i protok proteina biti veći i oni će bolje očuvati masu od skupljanja ili gubitka usled sprtske neaktivnosti.

Postoje dva tipa mišićne memorije: ona koja pomaže da oporavimo mišiće nakon napornih treninga i ona koja nam omogućava da vozimo bicikl, iako na njega nismo seli godinama. Reč je o nesvesnom procesu koji podrazumeva određenu vrstu kretanja, na koju se mišići (telo) privikli. 

Neka istraživanja su pokazala da se za 14 dana neaktivnosti gubi čak 12 procenata mišićne snage. Činjenica je da, ako želite da ostanete zdravi i snažni i da izgledate sjajno, ne smete preskakati treninge. 

Vaše telo će to i te kako znati da ceni, naročito ako u nekom trenutku ne budete mogli da trenirate, i olakšaće vam povratak u formu kada se ponovo učlanite u teretanu i pokušate da obnovite svoju sportsku karijeru.

Devojka trči pored vode

Izbalansirana ishrana i mnogo obroka

Vreme je da se zaboravi na čokoladice, smoki i čips jer – opravdanja više nema, a ukoliko vodite računa o svom zdravlju i u svoje telo unosite zdrave i izbalansirane obroke, prepune kvalitetnih sasojaka, utoliko će i vaša beba biti zdravija, naročito u periodu dojenja.

Jedite dovoljno proteina

Najbolji način da nahranite mišiće i pokrenete celu “mašineriju” je putem kvalitetnih proteina, koje će te crpeti prvenstveno iz mesa. To je najzdravija vrsta proteina i način da se na duže vreme snabdete energijom potrebnom i za vas i za poslove oko bebe. 

Uzimanje proteina u svakom obroku duže će vas držati sitim i nivo šećera u krvi stabilnim, i tako preduprediti osećaje gladi i posezanje za lošim namirnicama. Birajte pritom manje masna mesa, kao što su piletina i riba, pa tek onda ćuretina, junetina i dr.

Smanjite unos (loših) ugljenih hidrata i povećajte povrće

Pokušajte da uzimate preporučenih pet do devet porcija povrća dnevno. Ne mora samo uz obrok, već se potrudite da vam povrće budu “grickalica” i užina. Ne samo da ćete tako uneti mnogo vitamina i minerala, nego će vam vlakana omogućiti osećaj sitosti i pomoći u topljenju masnih naslaga.

Kako biste ubrzali mršavljenje, treba smanjiti unos ugljenih hidrata i praznih kalorija iz belog hleba i testenine. Ugljene hidrate uzimajte iz ovsa, raži ili ječma, iz smeđeg pirinča ili malo krompira, i ograničite celokupni unos UH (znači iz svih obroka) na 50g dnevno, na dve nedelje.

Zbog čega je “plan ishrane” isti za sve trudnice? 

Prva prednost sportista je isključivo u tome što se njihovo telo lakše prilagođava promenama i lakše raspoređuje gorivo uzeto iz hrane, međutm, univerzalni je put kojim će sve žene, zauvek, ići u nastojanjau da smršaju. Prva stanica je povratak kondicije, a zatim i ubrzavanje metabolizma, tako da – prečistite fružider i tegove u ruke!