Verovatno ste čuli za ovaj izraz nekada, pa ste se dobrano zapitali o čemu se radi. Ni mi nismo znali odgovor na ovo pitanje, međutim posle jednog kraćeg istraživanja napokon smo saznali o čemu se tu radi.

Naime izraz „autofagija“ dolazi iz grčkog jezika od reči (auto-sam + phagein-jesti). 

Šta zapravo predstavlja autofagija?

Autofagija je jedna vrsta procesa kojim ćelije razgrađuju i recikliraju svoje komponente i time telu obezbeđuju energiju, a takođe i pospešuju obnavljanje ćelija. Ćelije se uz pomoć autofagije oslobađaju štetnih proteina i organela, te tako suzbijaju negativne efekte starenja organizma. 

Autofagija za mršavljenje

Autofagija za mršavljenje dostiže pun efekat nakon 12 časova gladovanja, a najbolji rezultati će doći kada na sve to pridodatne povremeni post, na primer 2-3 puta nedeljno postite, ali tako da to bude odvojenim danima na primer ponedeljak, sreda, petak, ili utorak i četvrtak i slično.

Tokom posta je dosta preporučljivo i bavljenje fizičkom aktivnošću jer ona doprinosi ranijoj aktivaciji ovog procesa trošeći zalihe energije na još brži i efikasniji način. 

Autofagija 16/8 

Jedan od načina da skinete višak kilograma, pored dijete, vežbi, treninga i teretane jeste upravo autofagija. Metoda koja se ovde izdvaja je metoda 16/8. Ova metoda je vrlo važna, zato što se odnosi na post koji je dat u odnosu 16-8, tačnije 16 sati se ne unosi nikakva hrana, gladuje se, dok se 8 sati jede.  

Ova metoda je malo rigoroznija, kod nje možete jesti na svaka 4 sata po jedan obrok, poželjno bi bilo da obrok pojedete pre 19 h uveče. Za početnike bi bilo poželjno da odmah ne krenu sa ovako strogim pravilom, dovoljno je i da odredite za početak odnos 12-12, odnosno 12 sati jesti i 12 sati gladovati.

Ovaj odnos je bolji jer organizam možda nije dovoljno spreman da se odrekne hrane, ali i preterano gladovanje može izazvati vrtoglavicu ili neke teže oblike bolesti kao što je anoreksija. Zato budite umereni, vodite računa šta jedete i koliko jedete.

Autofagija kao metod ishrane Novaka Đokovića

Jedan od naših najvećih i najproslavljenijih sportista je pre izvesnog vremena široj javnosti otkrio tajnu svog načina ishrane. Novak je javno govorio o tome kako se hrani, koliko hrane uzima i kako se oseća nakon svega toga. On lično koristi metod autofagije 16-8 koji smo malopre i spomenuli, naveo je da mu stomak mnogo bolje funkcioniše, da ima dosta više energije i da se oseća dosta bolje pri takvoj ishrani. 

Novak ovaj način primenjuje više od 18 meseci, zašto onda ne bismo i mi? Mislim da je vreme da dovedemo naše telo u ravnotežu i da poboljšamo svoj izgled.

Ishrana i jelovnik

Što se tiče ishrane i jelovnika najviše se praktikuje da se u nekom početnom stadijum prvih 10-13 časova unosi samo voda u organizam, a da se u ostatku časova napravi mesta za hranu. Potrebno je zdravo hraniti se, jesti kuvana jela, salate, voće, povrće, integralne žitarice, citruse. I jako je važno da razmak između obroka bude 4 sata, između toga ne unosite ništa, samo konzumirajte vodu.

Pored jelovnika i ishrane vodite računa i o fizičkoj aktivnosti, koja je svakako vrlo poželjna, prošetajte, izađite u prirodu ili trčite.

Žena koja meri obim struka sa krojačkim metrom

Primer jelovnika autografije

Prvog dana autofagije je najbitnije da imate bogat doručak. Možete sebi spremiti omlet od jaja, slaninu, sir, domaći kajmak ili još nešto dodatno što je kaloričnije u odnosu na ostalu hranu. Za ručak možete jesti neko meso, taj obrok može da bude malo teži i da bude sa više masti. Što se tiče večere ona neka bude na bazi ugljenih hidrata. 

Najbolje bi bilo da sve to obavite do 19 časova toga dana, ili najkasnije do 20 časova uveče. Nakon tog vremena nemojte uzimati nikakvu hranu, već samo pijte vodu. Tek sutradan od 9 ili 10 časova ujutru uzmite doručak i tako nastavite sa ishranom u narednim danima.

Koliko će to sve zapravo trajati to niko ne može unapred da zna, sve će zavisiti od Vas i Vašeg organizma i toga kako ćete se privići na novi način ishrane.

Ko ne sme da koristi proces autofagije?

Jedno od prvih pitanja na koje se nailazi jeste koliko je autofagija zapravo dobra, kada je koristiti, da li je uopšte koristiti i ko sme da je koristi.

Evo ko ne sme da se pridržava autofagije:

  • Svi mlađi od 18 godina, jer u tu grupu spadaju deca, a njima je u tom periodu najbitniji način ishrane jer se razvijaju i rastu.
  • Osobe koje imaju određenih problema sa svojom težinom, mislimo na osobe koje imaju težinu koja je manja od normalne ili one koje pate od anoreksije.
  • Ukoliko postoji neko ko koristi lekove, trebalo bi da se posavetuje sa lekaromoko toga da li sme da koristi autofagiju uopšte.

Veoma važno!!! Osobe koje imaju problema sa dijabetesom tipa 1 i 2, osobe sa problemom srca, jetre ili bubrega moraju obavezno obaviti razgovor sa svojim doktorom pre nego što počnu da koriste autofagiju. Preporuka je da izbegavaju ovakav način mršavljenja.

Autofagija – iskustva

Pored našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića, još dosta poznatih je probalo autofagiju, među njima je i Maja Volk. Ona tvrdi da je u periodu kada je koristili ovakav način ishrane izgubila nekoliko kilograma. Ona je pored zdrave ishrane i dosta vežbala, a tvrdi i da gladovanje može da istopi salo i oporavi kožu. 

Pored nje postoji još dosta zadovoljnih korisnika koji su uspeli da se priviknu na ovakav strožiji režim ishrane. Kao i uvek na početku je najteže, potrebno je ostati čvrstog karaktera i jake volje i izboriti se do kraja sa svojom namerom. Rezultati će se pojaviti, ne odmah ili nakon 10 sati, ali nakon nekoliko dana sigurno će biti veoma vidljivi. 

Nemojte da preterate sa gladovanjem da ne biste naštetili svom organizmu, budite umereni i postepeno povećavajte periode gladovanja. 

Autofagija protiv bolesti

Smatra se da povremeni post može sprečiti nekolicinu bolesti kao što su:

  • Neke vrste raka
  • Dijabetes tipa 2
  • Srčana oboljenja
  • Alchajmerova bolest
  • Parkinsonova bolest
  • Hormonski dizbalans

Vodite računa o svom zdravlju, hranite se zdravo i redovno. Možda će se neko od Vas i prepoznati u ovom tekstu. Naime ja se već godinama unazad hranim na ovaj način a da to do sada nisam znao, sigurno nas ima još dosta. 

Poželjno je da ne počinjete odmah sa 16-8 autofagijom budite skromni i počnite sa 10 ili 12 časova, i rezultati će ubrzo doći.