Čaga pečurka se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini za unapređenje dobrobiti zdravlja.

Čaga je pečurka koja obično raste na stablima breze.

To je gljiva koja se najviše konzumira zbog svojih zdravstvenih prednosti u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i Severnoj Americi.

Njegov micelijum se skladišti pod zemljom i može se sakupljati u medicinske svrhe, uključujući narodnu medicinu, kao sredstvo za jačanje imuniteta ili za lečenje raznih bolesti uključujući infekcije.

Poznata je po mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući jačanje imuniteta, poboljšanje varenja i pružanje antiinflamatornih svojstava.

Čaga pečurka je moćan adaptogen koji pomaže telu da se nosi sa stresom i umorom.

Poslednjih godina ovaj drevni lek je stekao popularnost kao prirodno lekovito sredstvo zbog brojnih zdravstvenih prednosti.

Od pomoći pri varenju do jačanja imuniteta, čaga gljiva može nam pomoći da živimo zdravije.

Njegova antiinflamatorna i antioksidativna svojstva čine ga idealnim lekom za lečenje raznih bolesti kao što su artritis, dijabetes i rak.

Štaviše, njegova lekovita svojstva mogu se koristiti i za poboljšanje zdravlja kože i smanjenje bora.

Uz sve ove čudesne prednosti i upotrebe čage pečurke, nije ni čudo što ona privlači sve više pažnje u modernim vremenima!

Istraživanje drevne istorije Chaga pečurke

Čaga, lekovita pečurka pronađena u Sibiru, ima dugu i fascinantnu istoriju u Ruskoj narodnoj medicini.

Njegova tradicionalna upotreba prenosila se kroz generacije, a njegova popularnost se širila izvan Sibira do Evrope i šire.

Čaga se tradicionalno koristio kao energetski tonik, pa čak i kao sastojak alkoholnih pića.

Sa svojim moćnim lekovitim svojstvima i bogatom kulturnom istorijom, čaga je i dalje popularan izbor za one koji traže prirodne lekove sa dokazanim zdravstvenim prednostima.

Navodi se takodje da je čaga pečurka delikatesna i retka hrana u kojoj su uživali mnogi različiti ljudi širom sveta.

Međutim, ova drevna gljiva nije toliko poznata kao druge pečurke kao što su šitake i bukovače.

Mnoge zdravstvene prednosti Chage

Nedavna istraživanja su otkrila mnoge zdravstvene prednosti čaga pečuraka, uključujući njihova antiinflamatorna i antioksidansna svojstva i svojstva koja pomažu u lečenju raka.

Čaga pečurke su vrsta pečuraka koja se vekovima koristi za lečenje raznih zdravstvenih stanja.

Poznato je da čaga pečurke sadrže antioksidante poput beta-glukana i polisaharida koji pomažu u prevenciji respiratornih bolesti, srčanih bolesti, raka i dijabetesa…

Prednosti antioksidansa čaga pečurke.

Antioksidansi su molekuli koji pomažu u sprečavanju oštećenja i oksidacije ćelija, što može dovesti do bolesti poput raka.

U svom prirodnom stanju, antioksidansi se nalaze u biljnoj hrani poput voća, povrća, žitarica i mahunarki.

Oni takođe pomažu u zaštiti tela neutralisanjem slobodnih radikala u vazduhu koji udišemo.

Pokazalo se da čaga ima moćna antioksidativna svojstva kao rezultat sadržaja polisaharida kao i fenolnih jedinjenja.

Konkretno, sadrži obilje polifenola zvanih katehini koji su odgovorni su za gorak ukus pečurke, kao i za njeno snažno antioksidativno dejstvo.

Utvrđeno je da polisaharidi imaju imunostimulirajuća i antibakterijska svojstva.

Pored toga, jedna studija je pokazala da ima antitumorska svojstva in vitro tako što inhibira angiogenezu.

Druge studije pokazuju da čaga može pomoći kod oboljenja jetre tako što smanjuje zapaljenje i podstiče proizvodnju žuči.

Praktični saveti o tome kako da uključite čagu pečurku u svoju ishranu

Čaga pečurka je moćna superhrana koja ima mnoge zdravstvene prednosti.

Prepuna je antioksidansa, vitamina, minerala i drugih korisnih jedinjenja koja mogu pomoći u poboljšanju opšteg zdravlja.

Ali kako da je uključite u svoju svakodnevnu ishranu?

Evo nekoliko praktičnih saveta o tome kako da na najbolji način iskoristite prah čaga pečuraka i dobijete najbolje rezultate kada ga uzimate.

Doziranje čaga pečurke važno je napomenuti da prah čage pečurke treba koristiti u malim do umerenim dozama.

Ako uzmete previše, to može dovesti do stomačnog poremećaja i dijareje.

Da biste izvukli maksimum iz čage pečurke, preporučuje se da počnete sa dozom od 10 grama dnevno prve dve nedelje pre nego što postepeno povećavate dozu za 10 grama svake nedelje.

Ovaj proces treba da se nastavi dok se ne dostigne 100 grama.

Predložena je maksimalna doza od 200 grama u periodu od 24 sata.