Svaka žena je svesna da će njeno telo tokom trudnoće proći kroz velike i brojne fizičke promene i spremna je na takvu žrtvu. Ipak, to ne znači da je apsolutno neće dotaći sve nepravilnosti koje će uočiti na svom telu. 

Čak i novopečene majke koje se odlično osećaju u svom telu nakon trudnoće (jer nema razloga da se tako ne osećaju), ponekad će biti nesigurne kada u ogledalu ugledaju naboranu kožu, koji kilogram viška ili dosadne strije. Sve su to promene koje su samo uspomene s putovanja koje je majka prošla sa svojom bebom, ali žal za telom pre trudnoće ponekad ume da zaboli. 

Zato je važno i pre same trudnoće prikupiti važne informacije o svim promenama kroz koje telo može proći, kao i o eventualnim tretmanima, promenama u životnom stilu, navikama i ishrani, koji mogu dati povoljne rezultate.

Šta su strije?

Ako vam strije liče na minjaturne brazde, ne grešite – strije su sitna naprsnuća u elastičnim slojevima kože. Pritom, one ne moraju nastati samo u trudnoći. Naime, strije nastaju kao rezultat naglog i intenzivnog rastezanja potpornih slojeva kože, pri čemu koža gubi na elastičnosti i više ne može da se vrati u prvobitni položaj. Mogu se pojaviti i nakon naglog dobijanja na težini, kod žena i muškaraca. 

Međutim, trudnoća predstavlja idealno stanje za pojavu strija – beba raste iz meseca u mesec, pa se koža stomaka rasteže, a majka pritom i dobija na težini, pa se koža na drugim delovima tela takođe rasteže. Rezultat su strije različite boje i teksture, po stomaku, rukama, leđima, kukovima, bokovima, butinama… 

Ne dozvolite da vas obuzmu napadi panike zbog strija! Budite uvereni da niste usamljen slučaj ako primetite strije tokom trudnoće. Većina trudnica primeti ovakve promene na koži tokom drugog trimestra. Izgled strija može da varira – bele, roze, crvene, braon… Ako ste tamnije puti, vaše strije će verovatno biti manje uočljive od strija nekoga ko ima svetliju kožu. 

Boja strija ne bi trebalo da unosi paniku. Ukoliko na stomaku primetite crvene linije, ne radi se o upali, nego o “svežoj” striji, koja će tek sazreti. Kada sazreju, strije poprimaju belu ili braonkastu boju, ali je tada kasno za početak preventivnog tretmana protiv strija.

Prevencija pojave strija u trudnoći

Sa strijama je vrlo teško izboriti se onda kada već nastanu. Neki će reći da tada već nema leka. Zato bi punu pažnju trebalo posvetiti prevenciji. 

Prevencija pojave strija zapravo se poklapa sa održavanjem zdravlja celog tela i uključuje:

  • zdravu ishranu i kontrolu telesne težine
  • hidrataciju
  • redovan piling
  • tretman kremama.

Kao što smo već naveli, strije se pojavljuju kada se koža naglo i intenzivno rasteže. Zbog toga je važno da kilažu držite pod kontrolom tokom trudnoće (to je samo jedan od razloga). Ishranu obogatite voćem, povrćem, žitaricama i mesom sa velikim sadržajem proteina, a izbegavajte masti, šećere i jake začine. 

Redovna hidratacija je blagotvorna za ceo organizam, a posebno je važna za održavanje mekoće i elastičnosti kože. Što je koža elastičnija, to je manje podložna pojavi strija. Posavetujte se sa lekarom o optimalnoj količini vode koju bi trebalo dnevno da unosite tokom trudnoće. 

Piling će kožu revitalizovati. Uklanjanjem suvog sloja, koža postaje podmlađena i mekana. Suva koža podložnija je pojavi bora, pucanju i pojavi strija. Piling skida mrtve ćelije kože, te će kreme lakše dopreti do unutrašnjih slojeva, što će dodatno doprineti hidrataciji. Preporuka je da kreme koje koristite u trudnoći budu bogate vitaminima A i E, koji koži vraćaju elastičnost.

Beba koja je još uvek u stomaku majke

Borba protiv strija koje su se već pojavile

Mada prevencija zvuči odlično, ponekad neće biti dovoljna da u potpunosti spreči pojavu strija. Tada u opticaj dolaze nešto radikalnija rešenja. 

Kreme i razne losione koje ste upotrebljavali u pokušaju prevencije, možete da nastavite da koristite, kako bi koža bila hidrirana. Možete se obratiti i dermatologu, u potrazi za idealnim rešenjem. 

Laserska terapija i mikrodermoabrazija takođe su opcija i najčešće se primenjuju kada su sve druge mogućnosti iscrpljene. Laserska terapija može izbledeti postojeće strije, dok mikrodermoabrazija skida gornje slojeve kože i tretira mladu kožu, pa tretman utiče na elastičnost. Pojedine dame se opredeljuju za jednostavnija rešenja – upotrebu šminke ili sredstava za samopotamnjivanje.

Mislite i na sebe, ne samo na bebu

Briga o zdravlju bebe često okupira trudnicu, pa se briga o sopstvenom telu stavlja u drugi plan. Ogromno olakšanje donosi rađanje zdravog deteta. Međutim, dešava se da novopečena majka tada prvi put osmotri svoje telo. Ukoliko je adekvatan tretman tokom trudnoće izostao, uporne, duboke i učljive strije mogu narušiti samopouzdanje. 

Da bi buduća majka pobedila anksioznost i uspela da se fokusira na zdravlje celog tela, brigu o sebi i adekvatnu brigu o detetu, važno je da ne vreme raspolaže bitnim informacijama koje se tiču zdravstvenog stanja ploda. Moj prenatalni test je dostupan već od 10. nedelje trudnoće, a otkriva prisustvo najčešćih trizomija – Daunovog, Edvardsovog i Patauovog sindroma, kao i pol bebe. Dovoljno je uzorkovati samo malu količinu majčine venske krvi, a na rezultate se čeka svega nekoliko dana. Test je pouzdan, brz i precizan i ne izlaže riziku ni bebu ni majku.

Umesto zaključka

Važno je napomenuti da određene okolnosti mogu trudnicu svrstati u rizičnu grupu za pojavu strija: genetska predispozicija, krupna beba ili blizanačka trudnoća, nepravilna ishrana koja rezultira naglim dobitkom na težini. Ako vas pojava strija posebno brine, obratite se ginekologu ili dermatologu, koji vam mogu dati dodatne savete. 

Na kraju krajeva – po koja strija neće narušiti vašu lepotu. Vaše telo je prošlo kroz neverovatan preobražaj i na svet donelo novo ljudsko biće. Neka strija bude orden za ovaj hrabar podvig!