Sezona je godišnjih odmora i visokih temperatura, a iako se nekada ne izlažemo sunčevim zracima svojom voljom, neminovno je da od njih ne možemo pobeći. Od sunčanja pored bazena ili na moru, preko šetnje ulicom ili boravka na planini, naša koža je stalno izložena ultraljubičastim zracima. Iako ovi zraci nisu vidljivi golim okom, to ih ne čini manje opasnim i  prisutnim i kada je oblačno.  

Sada i vrapci na grani znaju koliko je važno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 50 i one zaista mogu da pomognu, ali dodavanje namirnica koje štite od štetnog sunčevog uticaja u vašu ishranu, takođe može biti jedan od načina da sačuvate zdravlje kože.

Zato smo sastavili listu namirnica koje sadrže moćne hranljive materije koje štite od štetnih UV zračenja, poput vitamina C i likopena. Dodajte sve ove namirnice u svoje redovne obroke što je pre moguće, kako biste sprečili osipe na koži, crvenilo i sve one štetne posledice prevelikog izlaganja suncu. 

Napomena: Iako ova hrana pomaže pri ublažavanju oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem, ipak je potrebno dobro je pripremiti za leto i preduzeti razumne mere predostrožnosti u vrelim danima, kao što je mazanje kreme za sunčanje, nošenje šešira i zaštitne odeće, kao i suzdržavanje od izlaska na podnevno sunce. 

Krastavac

Krastavac pomaže telu da proizvodi kolagen, glavni strukturni protein u koži. 96% krastavaca čini voda, pa je krastavac izuzetno hidratantan. Da biste imali koristi od nege kože pomoću krastavca, trebalo bi da konzumirate i koru. Kora sadrži silicijum dioksid koji učvršćuje kožu, a osim toga, sam krastavac sadrži vitamin C, kalijum i vitamin K koji pomaže pri zarastanju, pa je odličan za umirivanje opekotina od sunca. 

sok od sargarepe pored svežih šargarepa

Šargarepa

Svi znamo da je šargarepa poznata po tome da čuva zdravlje naših očiju. Međutim, šargarepa je jedan od najboljih dijetetskih izvora beta-karotena koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu. Zbog toga šargarepa može pružiti veću zaštitu od opekotina od sunca od bilo koje druge namirnice, posebno u kombinaciji sa vitaminom E. Izlaganje suncu stvara dodatne slobodne radikale, pa je i vitamin C iz šargarepe odličan za zaštitu kože od oštećenja od sunca.

Čokolada

Evo odličnog izgovora za konzumaciju slatkiša na plaži. Zrna kakaa su bogat izvor flavanola, snažnog antioksidansa koji se bori protiv upala i sprečava oksidativno oštećenje kože. Međutim, nemaju sve čokolade ovako zdrav efekat i tu budite vrlo oprezni. Mlečna čokolada ima visok sadržaj šećera koji, osim što ne donosi ništa dobro našem organizmu, može izazvati dodatnu upalu. Zato birajte čokoladu koja sadrži najveći mogući procenat kakaa. Što je veći procenat, to je veći kvalitet antioksidanata u njoj.

Lubenica

Sočna lubenica ne samo da hidrira i osvežava na vrućini, već je i prepuna vitamina A i C, kao i likopena, za koji se pokazalo da štiti ćelije od UV oštećenja. Još ako se u vašem smeštaju nalaze ugradni frižideri u kojima je možete ohladiti, nema bolje poslastice za letnje dane. 92% lubenice čini voda, pa su odlične za održavanje hidratacije kože. Kombinujte je sa drugim voćem ili je konzumirajte kao napitak, koža će vam biti itekako zahvalna!

Paradajz

Paradajz je tokom letnjih meseci nezaobilazan deo naše kuhinje, bilo u jelima ili salatama. Antioksidans likopen je razlog zašto je paradajz crven, a to je i ono što ga čini tako dobrim za našu kožu. Likopen je posebno izražen u prerađenom paradajzu, poput soka od paradajza, paste, čorbe, ali i u kečapa. Takođe se veruje da likopen održava našu kožu mladom. Određena istraživanja su pokazala da uživanje u paradajzu pečenom na maslinovom ulju ili u svežoj salati od ovog povrća može povećati apsorpciju likopena, što može dodatno pojačati efekat ove moćne voćke.

Maslinovo ulje

Znamo da maslinovo ulje pomaže da dobijemo onaj predivan, bronzani, preplanuli ten poslednjih dana sunčanja, ali ovo moćno ulje ima i bezbroj drugih benefita. Između ostalih, maslinovo ulje je prepuno zdravih masti, koje mogu zaštititi  kožu od štetnog UV zračenja i upala izazvanih njime zbog zdravog i visokog sadržaja omega 3 kiselina, kao i vitamina E, za koji je naučno dokazano da čuva kožu. Morska klima je idealna za uzgajanje maslina, pa ako se upravo sunčate na nekoj takvoj obali, potražite od lokalaca domaće masline, jer imaju isti efekat kao i ulje.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se može konzumirati i iznutra, dok pruža širok spektar lekovitih prednosti koje se kreću od detoksikacije, snižavanja krvnog pritiska do poboljšanja mentalnog zdravlja, ali može se koristiti i spolja za ublažavanje opekotina od sunca. Što se tiče kože, zeleni čaj podstiče regeneraciju DNK zbog polifenola u njemu, a određeni polifenoli imaju antibakterijska svojstva i pomažu u održavanju zdravih ćelija. Osim toga, zeleni čaj je prepun vitamina B2 i E koji hidriraju i štite kožu. Možete ga piti nekoliko puta dnevno ili namazati na kožu za dodatni efekat.

Pobrinite se da u svoju ishranu bar tokom letnjih dana više uključite gore pomenute namirnice za zaštitu od sunca. Koristite ih kako iznutra tako i spolja. Pored toga, kada ste na otvorenom uvek nosite šešir ili kačket koji će vam zaštititi lice od direktnih sunčevih zraka i sprečiti da dopru do područja koja su najsklonija oštećenju. Ujutru nanosite zaštitni faktor 50+ i po potrebi ga dodajte tokom dana. A u slučaju izrazito osetljive kože, potražite i stručno mišljenje.