Istina je da je vreme odmora odlično za skupljanje energije, probavanje različite preukusne hrane kao i prekomerno uživanje. Međutim, odsustvo od kuće i dnevne rutine na koju ste navikli ne znači da morate zaboraviti na svoje ciljeve u treniranju. 

Od jednostavne prostirke za jogu do pametnog sata koji prati svaki pređeni korak, postoji mnogo različitih komada prenosive efikasne opreme koja vam može pomoći da čak i na odmoru ostanete fit.

Isključite se na par dana iz realnosti i odmorite se psihički od svega, ali pokušajte da održite naviku svakodnevnog vežbanja. Koje će vam to sve sprave pomoći u tome, pročitajte u nastavku našeg teksta.

#1 Pametni satovi – najkorisniji gedžet za vežbanje

S obzirom na širok dijapazon mogućnosti koje nude, u današnje vreme pametni satovi praktično postaju mali ručni računari. Jedan ovakav gedžet je idealno rešenje za sportiste jer može da skuplja informacije od spoljašnjih i unutrašnjih senzora.

Bez problema možete videti tačnu razdaljinu koju ste pretrčali, vaš puls tokom obavljanja vežbi, kao i da izmerite trenutni pritisak. Ovi satovi mogu da podrže prenosive tehnologije kao što su na primer bluetooth, Wi-Fi i GPS.

Odlično je što izgleda kao sasvim običan sat koji možete nositi uz vaše svakodnevne autfite i uz to pratiti kako vaše telo reaguje na aktivnosti poput vožnje bicikla, plivanje, sesije u teretani, jogu i slično.

#2 Prostirka za vežbanje – lako se pakuje i prenosi sa mesta na mesto

Ovaj rekvizit je vrlo praktičan s obzirom na činjenicu da čini trening mnogo lakšim i udobnijim, što dalje vodi ka tome da postajete produktivniji i odradite više serija. Prostirka umanjuje broj povreda, te je zaista neophodno imati ukoliko radite određene vežbe na podu.

Postoji dosta različitih veličina, širina i debljina, te možete izabrati upravo onu koja najviše odgovara vama i vrsti vežbe koju radite. Pored svih ovih razloga, tu je i onaj higijenski, a posebno kada se radi o menjanju destinacija i vežbanju na nepoznatom.

#3 Lopta za pilates – za jačanje i istezanje tela

Dodavanje ove praktične lopte u dnevnu rutinu treninga definitivno ćete povećati svoju produktivnost. One služe za jačanje i istezanje našeg tela, ali i za stabilnost i ravnotežu. Pored toga je idealna za pilates i aerobik.

Obično mogu da se ispumpaju, te se na put može poneti pumpa koja je vrlo kompaktna i ne zauzima mnogo mesta. Iz tog razloga i jeste savršena za nošenje u koferu, pa ne morate brinuti da će vam smetati.

#4 Elastične trake za vežbanje – za dodatan otpor pri treniranju

Set elastičnih traka je idealan za ove prilike s obzirom na to da se one vrlo lako mogu spakovati, te zauzimaju vrlo malo prostora. Odlične su za održavanje kondicije u pokretu, tako da ćete moći da uživate u vežbanju gde god da se nađete.

Ukoliko se odlučite da uzmete čitav set, obično će doći pet različitih traka od kojih svaka ponaosob ima svoj određeni nivo težine i otpornosti elastina. Na taj način vam svaka može služiti drugačijoj vežbi.

Možete izabrati traku određenog otpora koju ćete integrisati u svoj trening pilatesa ili joge ili snage, kako biste otežali nivo istog. S obzirom na praktičnost postale su omiljeni rekvizit za vežbanje na putovanjima.

Devojka radi pilates na prostirci

#5 Vijača – za sagorevanje kalorija i bolju cirkulaciju

Preskakanje konopca može da dovede do poboljšanja cirkulacije, kardiovaskularnog zdravlja i sagorevanju kalorija. Ovo je veoma popularan rekvizit za treninranje usled potrebe za minimalnom količinom opreme.

Savršeno je za sve uzraste jer predstavlja vrlo jednostavnu vežbu sa dosta efikasnim rezultatom. Vijaču možete koristiti za svakodnevne intenzivne terninge kod kuće ili u pokretu.

#6 Lakše bučice – za dodatne kilograme u treningu snage

Na svoj put ne treba da nosite velike, teške bučice, međutim, ukoliko ste u mogućnosti ponesite poneku bučicu od jednog ili dva kilograma, kako biste mogli da unapredite svoj trening.

Doduše, ukoliko vam je ipak komplikovano da nosite prave ručne tegove, možete se odlučiti za tegove sa čičkom koje možete privezati za ručne ili nožne zglobove. Oni su odlični za trčanje ili trening snage. Tako ćete moći da budete sigurni da ste sebi zadali veći otpor i osećaćete se kao da ste bili u teretani.

Da sumiramo – odmor svakako služi za svakodnevno opuštanje na vašem omiljenom mestu sa vašim voljenim osobama. Ali, svakako ne bi bilo na odmet da svoju rutinu treninga nastavite tokom svojih slobodnih dana.

Zato, što pre nabavite sebi i svojim bližnjima sve sprave sa našeg spiska i uputite se na svoje omiljeno mesto gde ćete zajedno sa njima uživati. Želimo vam srećan put, lep odmor i, naravno, mnogo uspešno odrađenih treninga!