Svedoci smo da se o glutenu mnogo priča a malo zna. Dali znate šta je gluten i zbog čega nekim ljudima on smeta u ishrani? Interesovanje o ovoj temi započinje pričom Novaka Đokovića i njegovoj promeni u svakodnevnoj ishrani, kao i zagovornika dijete Lady Gage i Andyja Murrayja. Šta je zapravo istina a šta je mit, Smart Fit će objasniti.
Da li ste znali da je avokado klasifikovan u istoj porodici kao i drvo kamfora i cimet? Da je to velika bobica koja raste na drvetu koje može dostići i do 6 metara? I da kao i banana, avokado sazri tek posle 1-2 nedelje nakon branja ?
Nutricionisti savetuju da ne treba preterivatu u začinjavanju jela zbog procesa varenja, ali ne mora značiti da je svako začinjeno jelo nezdravo. Ono što treba smanjiti, jeste unos soli u organizam. Smart Fit vam preporučuje začine će vaše jelo učiniti ukusnijim a uz to podstići topljenje masnoće u vašem organizmu.
Mit da ćete se ugojiti ukoliko jedete posle 18h nije istinit, jer različit tempo života ljudi i raspored obroka dodatno odbacuju činjenicu da poslednji obrok treba da bude do 18h.
Ukoliko ste u toku pripremanja zimnice, ubacite par kilograma kupusa više za predstojeći zimski period. Ova namirnica sadrži visok sadržaj vitamina C, pa se tako u što grama sirovog kupusa nalazi 20mg ovog vitamina.
Našem organizmu je svakodnevno potreban unos omega-3 masnih kiselina, ali ih naš organizam ne proizvodi. Možemo ih jedino uneti putem hrane, a njihova potreba se odlikuje u tome što održavaju zdravlje zglobova, tonus kože, snižavaju loš holesterol i trigliceride, pružaju podršku kardiovaskularnom sistemu i mentalnim funkcijama.
Ukoliko imate naviku da nešto grickate između obroka, unećete u vaš organizam nepotrebnih 300-400 kcal, ili bolje rečeno, broj kalorija koji se prosečno potroši na kružnom treningu u trajanju od pola sata.